Майстор за един ден
Майстор за един ден / ЕМО ЕТЪР
Майстор за един ден е една инициатива, реализирана за първи път в ЕМО „Етър“. На 11 декември, ден преди празника на Свети Спиридон - покровител на занаятчиите, екскурзоводи, информатори, уредници, администрацията и ръководството на музея се обучаваха на определен занаят, практикуван в музея. Идеята е да се предаде съхраненото в „Етър“-а българско минало и да се популяризира, макар и не на професионално ниво, знанието за даден занаят.

Наскоро Габрово стана част мрежата творчески градове на ЮНЕСКО, а инициативата „Майстор за един ден“ е посветена на това постижение.
Екскурзоводът Цветомира Кътева рисува икона. Избрала е да пресъздаде образа на равноапостолна Света Мария Магдалена. Оказва се, че Цветомира има познание върху иконописта и на зографа в музея Пламен Малинов не му се налага да обяснява като на лаик.
 

Майстор за един ден
Цветомира Кътева рисува икона


Мариян Маринов, който е от техническия екип на ЕМО „Етър“, се обучава за бакърджия. Не му е за първи път. Още като дете се е пробвал, но предметите, които изработва, очевидно, са свързани с възрастовите особености. Малкият Мариян прави върховете на стрелите си от метал, зрялото му превъплъщение предпочита да изработи гривна за регулиране на кръвното налягане. Всяка възраст с актуалните теми за решаване.  
 

Майстор за един ден
Мариян Маринов


„Майстор за един ден“ не е просто малко учене на занаят. Журито в състав – Величка Илиева, главен уредник, Георги Георгиев , уредник и Светлозар Тодоров, ръководител на отдел „Работа с публики, има ясни критерии, по които да определи победител.

Майсторство в занаята, добро поведение при посрещането на посетителите и  познаване на занаята – това са трите критерия за получаване на оценката.
 

Майстор
Част от журито - Величка Илиева и Георги Георгиев, наблюдава работата на Дамян Христов


Бистра Димова се пробва като дърворезбар. Твърди, че е притеснена, особено при посещението на журито, но очарователната усмивка и позитивния тон говорят за по-голяма увереност от демонстрираната.
 

Майстор за един ден
Бистра Димова


Кой би повярвал, че винаги усмихнатата Елена Минковска, информатор в музея, има дарба за един от трудните занаяти – грънчарството. Елена изработва впечатляваща кана за вино с вместимост половин литър.

Майстор-грънчарят за един ден Елена Минковска има свои фенове. Стефка Стоянова работи в Гърция, но е дошла в ЕМО „Етър“, за да си почива. Успяла е да гледа работата на всички Майстори за един ден и е убедена, че Елена е фаворит за победител.
 

Майстор за един ден
Елена Минковска


Важният ден за уредника Росица Бинева е 12 декември, когато се открива обновената Шарланджийска работилница. На 11-ти тя просто представя занаята шарланджийство, нещо като генерална репетиция.
 

Майстор за един ден
Росица Бинева



Любомира Иванова работи като педагог в музея. В надпреварата „Майстор за един ден“ тя тъче козяци. Истински произведения на изкуството – торби, постелки, колани. Красиви тъкани от твърда и устойчива материя. Любомира прилича на ученичка в първи клас, която има намерение на празника да носи лентата на отличник.
 

Майстор за един ден
Любомира Иванов


Тази вечер е награждаването на победителя в надпреварата „Майстор за един ден“, в която уменията си на лаици представя целия екип на ЕМО „Етър“.