Над 350 гости в Габрово за дните на духовната музика
Над 350 гости в Габрово за дните на духовната музика / netinfo
Над 350 души гости и участници очакват организаторите на Петия фестивал “Празник на духовната музика”. Той ще се проведе в Габрово на 13 и 14 октомври.

Изданието ще бъде открито с Национална теоретична конференция на тема „Песнопението в храмовото служене в различните религии - залог за толерантност”. В нея ще вземат участие представители на православната, арменската , католическата, мюсюлманската, еврейската и протестанските религии. Гост ще бъде Великотърновския митрополит Григорий.

Във фестивала ще участват осем хорови формации от Сърбия, Русия, Пловдив, Габрово, Стара Загора и с. Оброчище. Първият концерт ”Източноправославни песнопения” е утре вечер в църквата „Света Троица”.

На 14 октомври от 18.30 е втория концерт ”Тебе поем господи”, който ще се проведе в изложбената зала на галерията „Христо Цокев”. В рамките на фестивала ще бъде открита ретроспективната изложба в храм ”Света Троица”  и  изложбата от икони в художествената галерия ”Христо Цокев”.

Организатори на празника на духовната музика са Министерство на културата, Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество, Народно читалище “Габрово” .