Кола скочи от 15 м. в река Янтра
Кола скочи от 15 м. в река Янтра / 100 вести

Двама 21-годишни габровци извадиха невероятен късмет, оцелявайки след полет с кола в река Янтра от поне 15-20 метра височина. По информация на вестник "100 вести" случката е от четвъртък, 5 февруари, вечерта, а мястото – изходът на Габрово в посока Търново.

Изданието пише, че двамата пътували в лек автомобил „Ауди А4“. Към 20:30 часа вече летели по бул. „Христо Смирненски“ в посока Велико Търново. Малко след завоя край автосервиза „Тойота Венци“ младият водач изтървал контрола над автомобила. „Ауди“-то прелетяло през насрещното платно, качило се на тротоара, ударило и счупило предпазния парапет и полетяло в реката.

Габровци имат напреднал групов имунитет срещу грипа. Така д-р Татяна Велиславова – епидемиологът на областта в Регионалната здравна инспекция, обяснява пред "100 вести" факта, че в Габровска област не е обявявана грипна епидемия от три години.

Изданието припомня, че ако беше жив, на 4 февруари световноизвестният диригент Месру Мехмедов щеше да навърши 80 години. Но едва 35-годишен, на върха на славата си, на връщане от САЩ на 18 януари 1971 г. загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария. Всяка година по повод двете дати читалищните дейци на НЧ „Развитие-1869”организират възпоменателни тържества.

Девойката на кон в началото на Габрово е момичето, спасило града от масово клане. Моята баба по майчина линия - Малама (Златка), e жив свидетел, макар и дете тогава, че турците са издали заповед да се изколи цялото население на Габрово. Малама е от габровския род Цвъркалеви, а по мъж беше Шиварова, това разказва пред "100 вести" Вела Мартинова.