/ ХГ Христо Цокев

Художествена галерия „Христо Цокев“ представя до 22 март 2018 г. изложба живопис на Ненко Балкански. Откриването на изложбата, предоставена от фонда на Художествената галерия в Казанлък, ще се състои на 20 февруари, вторник, от 17.30 часа в залата на втория етаж в галерията.

За пръв път габровската публика ще има възможност да види творби от майстора на портрета проф. Ненко Балкански. В експозицията са включени 37 платна – портрети, пейзажи, автопортрети и натюрморти от всички творчески периоди, през които преминава художникът.

Галерия „Христо Цокев” ни запознава с художници, творили в различни страни на Европа

От неговия ранен период са творбите „Моите родители” (1930), „Портрет на Васил Иванов” (1932), „Брат ми Илия” (1933), „Майка ми” (1934). От времето, когато е на специализация в Париж, интерес представляват „Парижко ателие”, „Голо тяло и автопортрет” (1940), „Портрет на Дора” (1941). От зрелият му период, когато вече е преподавател в Художествената академия, са „Созопол” (1957), „Почиваща” (1966) и „Автопортрет”(1970).

Интересен факт е, че всяка година на родженния си ден Ненко Балкански е рисувал свой автопортрет. В изложбата могат да се видят три от тях. Художествена галерия „Христо Цокев” притежава два много ценни портрета от художника – „Моят приятел Серафим”, 1971 (портрет на неговия много близък приятел Серафим Северняк) и „Портрет на д-р В. Павлов”, 1974.

Три събития, посветени на Европейската година на културното наследство

 „Ненко Балкански ни среща с великолепна галерия от образи-портрети - родителите му, жена му, приятели, самият той - в поредица от автопортрети. Постигайки онази портретна прилика, която ги сродява в своето съвършенство с големите майстори на европейския живописен портрет, той в същото време излиза от орбитата на много личностното, на драматичната белязаност, за да изведе възгледа си за човека като образ с безгранични асоциативни възможности.

Битовият микросвят, интимните проекции на образа загубват конкретните си очертания, трансформират се в изпълнени с нов нравствен и емоционален заряд послания на художника, но без да загубват своята национална традиционност и толкова силното усещане за вечност.

Земно и романтично, напрегнато и класически спокойно, прецизно в своята завършеност и дръзко в импровизациите, топло и непосредствено, изтънчено в своята артистичност и одухотвореност, хармонично като баланс на преходното и вечното - изкуството на Ненко Балкански е онзи свят, в който и днес продължава другият живот на големия художник.

Животът, който ни кара да го чувстваме близо до нас, сред нас. Животът, който не е подвластен на времето”- думи на доц. д-р Искра Велчева.