Изложба на Димитър Казаков- Нерон
Изложба на Димитър Казаков- Нерон / netinfo

Подбрана колекция от творби на художника Димитър Казаков – Нерон ще бъде показана през март и април в Дома на хумора и сатирата, съобщават от Веселата къща. Произведенията на художника са собственост на Художествената галерия в Ловеч. Сътрудничеството между нея и габровската Весела къща датира от години. Размяната на изложби от техните фондове вече се превръща в традиция.

По случай 35-я рожден ден на Дома на хумора и сатирата /1 април т.г./ ловешката галерия гостува на музея с една от най-ценните си колекции.

В изложбата са представени 62 творби на Димитър Казаков – рисунки и графики. Произведенията са част от дарението, което приживе Нерон прави на град Ловеч. То наброява 185 рисунки и 95 керамични пана. Димитър Казаков оставя 15000 живописни платна, акварели, графики, рисунки, пластики и рисувани керамични творби.

Приживе художникът прави 15 самостоятелни изложби, като най-успешната е през 1980 г. и именно тя бележи началото на признанието му у нас и по света. Следват десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувъра, музеят „Пушкин” в Москва, Императорската колекция в Токио.

През 1981 г. френският режисьор и сценарист Жан-Мари Дро прави за него филм, включен в поредицата „Художници-чародейци”.