Холандска роза в Габрово = 3 хляба и половина
Холандска роза в Габрово = 3 хляба и половина / Дарик Габрово

Близо два пъти са поскъпнали цветята на Общинския пазар в Габрово за последните няколко дни, показа проверка на Дарик.Така розите, които са сред най-продаваните цветя за 8-ми март, от 2 лева са станали на 3,50, а хризантемите – на 2,50 лева. Увеличени са и цените на цимбилума, татариката и всички останали аксесоари, с което и цената на букетите се е вдигнала. Те вървят от 7-8 до 30 лева. Най-скъпи са букетите от ананас – 20 до 30 лева, а сред цветята с най-висока цена е амарилисът, който се продава за 15-20 лева.

Според собствениците на цветарските магазини високите цени са основно заради доставчиците. Характерно за тази година обаче е, че много малко от доставчиците дават цветя на консигнация, нещо, което до скоро е било обичайна практика.

Най-продавани традиционно са карамфилите. Те са и едни от малкото цветя, които не са поскъпнали и продължават да се търгуват за 70-80 стотинки. Предпочитани са предимно от възрастни хора, които освен това купуват и малки орхидеи и гербери. Учениците също се насочват към този вид цветя, както и към букетчета до 3-4 лева. Сред най-продаваните цветя са и розите и фрезиите, които са по 1-2 лева. От букетите най-купувани са красиво аранжираните рози, орхидеи и лилиуми. Тази година на мода са и букетите в кошнички.