Габрово - един град с минало, в който може да се твори бъдеще
Габрово - един град с минало, в който може да се твори бъдеще / Мартина Груева, Община Габрово

Резултатите от „Габрово – град с минало, град с бъдеще”, една инициатива, която DarikNews.bg популяризира през 2015 година, бяха представени пред обществеността.

Пълен запис на представянето, което направиха от фондация Граждански форум може да чуете тук - Култура ON-AIR

Това стана в рамките на среща, в която се включиха заинтересовани страни, а организациите, спечелили финансиране по Програма „Култура” – 2015 на Община Габрово, разказаха за постиженията на своите проекти. „Габрово – град с минало, град с бъдеще” се реализира от фондация „Граждански форум”, заедно с големите институции в областта на културата и историята на Габрово: Регионален исторически музей – Габрово, АЕК „Етър”, музей „Дом на хумора и сатирата”, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”, Държавен архив Габрово , Драматичен театър „Рачо Стоянов”.

Те предоставиха културни ценности от своите архиви и участваха в подбора им за 25-те видео и аудио предавания, които се реализираха чрез онлайн-платфорамат Култура ON-AIR и които и сега са достъпни там. >Чрез музей Дом н ахумора и сатирата бе върнат спомена за Държавния вариететен театър - първото представление, показано на публиката в средата на 80-те години, техниката, с която се е пработило, емблематични лица от екипа на ДХС – Татяна Цанкова, Венета Козарева, Петьо Йорданов, Галя Бонева.

Кой не иска да види възстановките на стари български обичаи каквито са например Коледуването и Лазарки? Те бяха показани в предавания по онлайн-радио Култура ON-AIR и чрез филмите от архива на АЕК Етър.

Десетките хиляди потребители, които проявиха интерес към тях, дадоха доказателство, че българинът има интерес към традициите си. Благодарение на доц. Ангел Гоев слушателите и зрителите на Култура ON-AIR не останаха чужди на еротиката, която присъства в живота по нашите земи от незапомнени времена.

Росица Бинева бе неизменна част от екипа, работил в името на това архивите на АЕК Етър да станат достъпни до публиката в страната и извън нея. Ролята на директора доц. Светла Димитрова е ключова в доброто сътрудничество по време на реализацията на предаванията. Както и за филмите, свързани с живота на Лазар Донков.

Габрово – град с минало, град с бъдеще представи кметовете на Габрово до и след 1944 година, показа Габрово като град на мостовете, представи архитектурата и нейното изменение през вековете – звук, снимки и материални ценности, всичко това благодарение на Регионален исторически музей - Габрово. Директорът Красимира Чолакова, най-добрият познавач на живота на Пенчо Семов, представи важни моменти от делото на индустриалеца и предостави видео от неговото погребение.

Чрез Държавен архив – Габрово и директора Стефка Василева, макар и трудно, бе пуснат запис с гласа на легендарния габровски арх. Кандулков, а самата директорка представи дейността на институцията по един много съвременен и, както се оказа, увлекателен за радио-аудиторията начин.

Поглеждали ли сте старите вестници? Екипът на Габрово – град с минало, град с бъдеще го направи заедно с Регионална библиотека Априлов-Палаузов. От фонда на библиотеката бе изваден музикален архив, представени бяха различните отдели. Предаванията с участието на Савина Цонева и Соня Стоянова имаха истински рекорд по посещения.

На Кулутра ON-AIR може да се гледа видео от някои постановки на габровския театър. Невена Митева, директор на ДТ Рачо Стоянов предостави кадри, в които например може да се види трупата от началото на 90-те години, играта на легендата Ружа Николова и други големи звезди на театъра.

10-те видео предавания бяха реализирани съвместно със Светлана Кацарска. Те също могат да бъдат гледани чрез Кулутра ON-AIR. За мнозина най-атрактивно си остава първото – пълен запис на Карнавала в Габрово през 2015 година.

Екипът на проекта изказа специална благодарност на DarikNews.bg и вестник 100 вести за широкото медийно популяризиране на всяко от предаванията и за пълноценното работно сътрудничество.

12 390 лева е бюджета на проекта. Преди него и след приключването му екипът продължава да показва на публиката богатата история на град Габрово и възможностите човек да работи и живее пълноценно тук, творейки история.