Габровци отново без омбудсман
Габровци отново без омбудсман / netinfo
За пореден път габровските общински съветници не можаха да изберат омбудсман. От шестима кандидати до финала стигнаха двама – бившият областен управител Лиляна Хранова и Светла Начева - председател на секция "Машиностроене" към местната структура на КТ "Подкрепа". След като повече от час на днешното си извънредно заседание съветниците изпитваха двамата кандидати, се оттеглиха за тайно гласуване.

За избор на обществен посредник е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3 от съветниците. При общ брой 37 народни избранници в местния парламент, за омбудсмана трябва да гласуват поне 25 от тях. В урната обаче бяха пуснати 3 празни, 16 недействителни и 16 действителни бюлетини.

Предстои на някое от следващите заседание съветници отново да се опитат да изберат един от двамата кандидати. Ако отново не успеят, вероятно ще бъде насрочен нов конкурс. Днес беше третият неуспешен опит за определяне на обществен посредник. На първия конкурс отново нито един от двамата кандидати – бившия кмет Николай Дачев и бившия общинския съветник от НДСВ Ивелина Пеева, не успя да събере необходимия брой гласове.