Днес е професионалният празник на Гражданска защита
Днес е професионалният празник на Гражданска защита / netinfo
Значителен спад на бедствените ситуации в Габровска област през тази година отчитат от Гражданска защита. За първите шест месеца са възникнали 15 кризисни ситуации като за същия период на 2006-та техният брой е 56.

Само две са новорегистрираните свлачища, толкова са и станалите наводнения на територията на областта. Останалите 13 критични ситуации, при които се е налагала намесата на служителите от дирекцията са случаи на пропаднали пътища, частично разрушени мостове, подпорни стени и водостоци.

Според директора на службата Митко Астарджиев основните причини за драстичното намаление на бедствените ситуации се дължи, както на това, че през периода не са регистрирани природни аномалии, така и на това, че са били изготвени ефективни пограми за изпълнение на различни превантивни мероприятия.

Днес служителите на Гражданска защита честват професионалния си празник. Началото на дейността по защитата на населението, материалните и културните ценности в България е поставено с приемането на Указ N 310, от 18 юли 1936 година. Празникът за първи път се отбелязва през 1993 година.