Снимка:
Снимка: / Дарение от сребърни монети на цар Иван Александър получи РИМ – Габрово
Регионален исторически музей – Габрово получи дарение от монети. Те стават собственост на културната институция със заповед на министъра на финансите, вследствие от влязла в сила присъда от конфискувани движими културни ценности. Макар по-малък брой в сравнение с 2017 година, те имат своето значение. Общо са 12, а 10 от тях са сребърни. Сечени са по времето на българския цар Иван Александър, който е изобразен със сина си Михаил Асен. Двамата владетели са на гърба на монетите и държат знаме. На предната част е Исус Христос, който благославя. Заедно с тях са предадени и две бронзови от първата половина на ХІІІ век.

Държавата си връща собствеността върху монети, обявени за движими културни ценности
 
„Тези монети произхождат от Севлиевско. Доказват големия възход на селищната култура през Втората българска държава. Съществуват големи крепости и селища – при село Крамолин, при село Градница, край село Здравковец, до село Иглика. С предаването в музея и съхраняването на монетите музеят изпълнява функцията си да пази културно-историческото наследство. Ще бъдат описани в каталози и ще влязат в изложби и експозиции”, каза по повод получените монети Росен Йосифов, главен уредник на РИМ – Габрово.
 
Монетите са конфискувани от едно лице, което прави опит да ги продаде през интернет.
 
Сечените от Иван Александър монети са най-масовите у нас и се откриват на цялата територия на страната. Освен икономическа, имат и чисто пропагандна функция. Не е случайно изобразяването на Христос, който благославя.

Севлиевец притежавал незаконно монети с културно-историческа стойнос
 
„Исус благославя именно владетелите, които са показани на задната страна на монетите – Иван Александър и сина му Михаил. Това е благословия и за династията им”, казва Росен Йосифов.
 
От времето на Иван Александър са сечени голям брой монети. Владетелят управлява 40 години – достатъчно дълго, за да остави следа. Страната има икономически и културен възход. Големите находки в столицата Търново и около селищата по Черно море показват, че кипи сериозен търговски живот.
 
През този период стопанството е натурално. Когато се нуждаеш от специализирани стоки – например от сол, която е важна на пазара за този период, от инвентар, от скъпи стоки на лукса – се плаща с монети. Някои от данъците също вече се плащат в монети, макар да има натурални.
 
Монетите, сечени от българския цар са не по-малко конвертируеми от византийските. По това време Византия е отслабена. Императорът е равен като влияние на българския цар, а Сърбия се издига като сила на Балканския полуостров. Византия търпи и икономически загуби, за сметка на Венеция и другите италиански търговски републики. В такава среда функционират сечените от Иван Александър монети, които са направени като дарение на Регионален исторически музей – Габрово от страна на министъра на финансите.