Центърът  за деца аутисти става на една година
Центърът за деца аутисти става на една година / Дарик Габрово, архив

 

Центърът  за социална рехабилитация и интеграция на деца от аутистичния спектър „Келер" ще отпразнува своя първи рожден ден на 7 декември.  За една година от своето създаване там са проведени над 3000 сесии с 25 деца на възраст от 3 до 14 години, каза пред журналисти ръководителят на центъра Димитрина Григорова.  

По думите й, при повече от 60 % от малчуганите се наблюдава позитивно развитие. Две невербални деца вече са отключили реч. При всички останали е започнало да се забелязва подобрение в общуването им и начина да контактуват с околните хора.

"Eкипът в центъра-психолози, педагози, логопеди и специалисти по арттерапия, преминаха голям брой професионални обучения през годината. Провеждани бяха постоянно консултации с децата и техните родители. Студенти от ТУ-Габрово и ВТУ „Кирил и Методий" бяха на посещение при нас и научиха каква е ролята на социалния работник", каза още Григорова.

Центърът  за социална рехабилитация и интеграция  на деца със заболявания от аутистичния спектър в Габрово бе открит през декември 2009 година и е вторият в  страната от този тип. Изграждането му се осъществи с финансовата подкрепа на семейство Розмари и Йон Келер от швейцарския град Тун, които дариха 100 хиляди швейцарски франка.