Една от най-забележителните сгради в Габрово
Една от най-забележителните сгради в Габрово / Регионален исторически музей Габрово
Всеки, който минава през централната част на Габрово няма как да не забележи сградата на ул. „Николаевска” №10. Запазената архитектура от началото на миналия век привлича погледите не само на туристите, дори свикналите с облика на града си габровци често се вглеждат в сградата, когато минават през тази част от Габрово. Днес в нея се помещава Регионален исторически музей. Забележителната сграда е построена в началото на ХХ век от двама братя – Цанко и Стефан Хаджистойчеви. Проектът е на архитект Никола Лазаров.

Членовете на тази фамилия не са случайни хора, става ясно от разказа на Иван Христов, уредник в РИМ-Габрово. 

„Цанко Петров Хаджистойчев (1860-1931 г.) участва като опълченец в Руско-турската освободителна война в състава на 10-та дружина. След Освобождението се включва активно в дейността на семейното предприятие, а след това поема и ръководството му. Цанко Хаджистойчев е не само стопански деятел, но и виден общественик и дарител, народен представител в Обикновеното и Петото Велико народно събрание, помощник-кмет. Избиран е многократно за общински съветник, както и в ръководствата на различни дружества и организации.
 

РИМ-Габрово
Цанко Хаджистойчев


Той е сред основателите на фонда за строителството на читалищната сграда през 1908 г. в Габрово. За участието си в Освободителната война Цанко Хаджистойчев е награден с Орден за храброст и Орден за Гражданска заслуга. Приживе още е обявен за почетен гражданин на Габрово.

По-големият брат на Цанко – Иван Петров Хаджистойчев (1856-1887 г.), преди Освобождението е търговец в Гюргево. След това е телохранител на княз Александър I Батенберг (1879-1886 г.). Включва се в създаването на дружество „Братя П. х. Стойчеви“ и фабрика „Александър“ в Габрово."
 

РИМ Габрово
Иван Хаджистойчев


Регионален исторически музей-Габрово пази във фонда си снимки на двамата братя, изградили забележителната сграда, в която днес институцията се помещава. Фотографиите са част от по-голямо дарение. Потомците предоставят на музея културни ценности, свързани с една от най-известните габровски фамилии, за да бъдат съхранени за поколенията.

Историкът Иван Христов припомня, че Цанко П. Хаджистойчев (1925-2012 г.) прави последното дарение, част от което са снимките на създателите на сградата на РИМ-Габрово - братята Цанко и Иван.

Техният потомък Цанко, който предоставя дарението на музея, има превратна и интересна съдба.

Завършва Априловска гимназия като един от първенците на випуска. След това следва в юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В трети курс е изключен по политически причини, свързани с произхода му. В следващите години работи по строежи и като счетоводител. През 1956 г. е възстановен като студент в първи курс и завършва задочно образованието си. През 60-те години става един от известните столични адвокати.

За адвокатската си дейност е награден с Орден на труда – златен  и със златната значка на Адвокатурата. Председател е на Районната избирателна комисия в София за изборите за Велико народно събрание през 1990 г. През 1991 г. е назначен от Президента на България за конституционен съдия. Той е един от съдиите, които изкарват първия си пълен мандат от 9 години, след което се пенсионира.

Отличен е с Възпоменателния знак на Конституционния съд за изграждането му и за утвърждаването на конституционното правораздаване.


„През 2005 г. Цанко Хаджистойчев прави ценно дарение. Сред вещите и снимките се откроява портретна снимка на Цанко Петров Хаджистойчев (1860-1931 г.) в гипсова орнаментирана рамка. Към момента той е част от експозиционното пространство посветено на рода в Регионален исторически музей – Габрово", казва Иван Христов. 

От думите на историка става ясно още, че сред дарените снимки е и тази на по-големия брат на Цанко – Иван Петров Хаджистойчев (1856-1887 г.). Фотографията е студийна. На нея той е с униформа и калпак. Снимката е направена в Славянска светлописница „Т. С. Хитрев и Сие“. Преди Освобождението се подвизава като търговец в Гюргево. След това е телохранител на княз Александър I (1879-1886 г.). Включва се в създаването на дружество „Братя П. х. Стойчеви“ и фабрика „Александър“ в Габрово.

През 2009 г. Регионалния исторически музей – Габрово, Държавен архив – Габрово и дарителят Цанко Хаджистойчев (1925-2012 г.) организират изложба за рода Хаджистойчеви, посветена на 150-та годишнина от рождението на Цанко П. Хаджистойчев 1860-1931 г.
 

РИМ Габрово
Регионален исторически музей Габрово