Въпреки влагата, посевите в Добруджа са в много добро състояние
Въпреки влагата, посевите в Добруджа са в много добро състояние / Дарик Добрич

Посевите в района на Добруджа са в много добро състояние и специалистите смятат, че ще успеят да презимуват успешно. Зърнено-житните култури са засети сравнително навреме и са братили и закалени към момента, заяви доц. д-р Галина Михова от Добруджанския земеделски институт. Въпреки ниските температури, резките амплитуди и липсата на сняг, сортовете ще издържат, защото са с добро ниво на зимоустойчивост, каза тя. Няма проблем дори за ечемика, който по принцип е с по-ниска издръжливост на студ.

Според Михова общата сума на валежите този сезон не е по-различна от средните нива за района, въпреки че има дни, в които дъждовете падат рязко и обилно. Почвата е наситена и напоена в момента, но все още няма "удавени полета". При водосборите неминуемо посевите ще пострадат, но тези площи са незначителни, заяви тя. На стопаните специалистите препоръчват да следят най-вече за поява на полски мишки и да вземат мерки срещу вредителите.

В момента от ДЗИ предлагат 15 сорта пшеница на земеделските производители, като още 50 сорта зърнено-житни култури се подготвят и изпитват, за да бъдат на пазара скоро, каза Михова. За признаване са дадени един сорт пшеница и тритикале и 3 сорта фасул, подходящ за директна жътва, без скубане. През 2014 г. са продадени 1 455 тона материал за сеитба, като 1 400 тона е пшеница. Най-търсени са сортовете "Драгана", "Лазарка" и "Кристи", като произведените количества не са успели да задоволят търсенето, каза директорът доц. Иван Киряков. Институтът разполага с около 10 000 декара, които не достигат при стриктно опазване чистотата на сортовете. Печалбата за изтеклата година е 6.4 млн.лева.

От Селскостопанска академия се надяват тази година да бъдат одобрени поправки в закона, които ще позволят научното звено да има автономен бюджет и избираемо ръководство, което ще доведе до повишаване на средствата за аграрна наука и по-правилното им усвояване.