Времето на мечтите 2: Конна база в Добрич
Времето на мечтите 2: Конна база в Добрич / Дарик Добрич
Времето на мечтите 2: Конна база в Добрич
19374
Времето на мечтите 2: Конна база в Добрич
  • Времето на мечтите 2: Конна база в Добрич

Предлагаме ви втория разговор от новата рубрика на Дарик радио Добрич "Времето на мечтите". В нея събираме добри идеи за Добрич и мечтаем на глас какво би могло да промени "този град, в който аз съм роден", за който все по-често казваме, че е със затихващи функции.

Какво би станало, ако в Добрич има конна база? Ивелин Цветков се занимава с коне от 10 години. Отглежда около 40 от благородните животни, съвместно с Димитър Шопов. В Малка Смолница са спортните коне, а във ферма в село Минково - малките жребчета и кобилите - майки. Наскоро в Малка Смолница се проведе кръг от национален шампионат по конен спорт с прескачане на препятствия. На него клубът на Иво - "Класика", се представи много добре.

С Ивелин Цветков разговаря Валентина Добринчева.

Какъв ти се струва Добрич? Какви изисквания имаш към града? Какво според теб му липсва?

Градът ми харесва, единственото е, че е малко със затихващи функции. Основното в Добрич е липсата на работа за нашите съграждани. Другото основно, което липсва, според мен, са забавления за деца - няма един плувен басейн, занемарени са абсолютно футболните игрища и други и други спортове.

В тая връзка каква е твоята добра идея, какво искаш ти да направиш в Добрич?

С мои колеги, с които се занимаваме основно с конен спорт, наскоро регистрирахме клуб по конен спорт "Класика", с единствената идея, с моя партньор Димитър Шопов, да развием този спорт, който просто е забравен. Основно искаме да създаден конна база. Ние отглеждаме около 40 коня, от които една част са спортни коне, а друга - кобили-майки и кончета, които ние си произвеждаме. Конният спорт е първо самото създаване или закупуване на коне и после тяхното отглеждане - примерно един кон вече на 4-та или 5-та година може вече да се състезава, с изключение на чистокръвната английска порода, за която изпитанията са от 2-годишни. Ние основно се занимаваме с прескачане на препятствия. В момента се намираме в село Малка Смолница, където ни е предоставен плаца изцяло от община Добричка, а конюшнята ползваме от кооперацията под наем. Конната ни база - фермата, където произвеждаме кончетата с кобилите майки, е лична собственост на моя партньор Димитър Шопов, там отглеждаме подрастващите. Нашата идея е да създадем една конна база. Както навремето за тенис на корт в Добрич не се беше чувало никъде, а сега се създаде базата и вече много сериозно се развива, и ние искаме така да има една атракция в нашия град. Наскоро бях на Управителен съвет на Българската федерация по конен спорт и мнението на колегите от цяла България е, че просто липсват децата, които са бъдещите състезатели, а един състезател се създава за примерно 10 години. Не казваме всички да станат състезатели - то е физическа култура, всеки един да има възможност да се качи на едно конче, децата особено - те са приятели на животните, а след това може всяко едно дете да участва и във високо спортно майсторство.

Наистина много майки в Добрич се чудят какво да правят с физическата енергия на децата си. Къде да ги дадат, за да се развиват по някакъв начин. Нека да кажем от колко годишни децата могат да се занимават с конен спорт и ако се случи тази база, какво ще може да се прави в нея?

Ние имаме много запитвания и въпроси на тая тема. В момента просто няма условия. Трябва да се създадат условия, да се направят съблекални, душове - те са основни неща, ние сме тъй казано, по паланки в момента.

Значи инвестицията е голяма да се създаде?

Инвестицията е доста скъпо нещо, както на шега съм казвал, едно колело, когато е зима го прибираш, а тези коне трябва да се хранят, да приемат витамини, добавки към фуража. За самото отглеждане ние имаме 4-ма конегледачи, които се занимават, имаме и трима професионални състезатели - това са Николай Николов, Тихомир Йорданов и Павлин Ангелов.

А децата от колко годинки могат да се качват на кон?

Ние за децата ще направим специални атракции. Ще вземем например понита, на които, с помощта на инструктор, могат да се качват и 3 и 4-годишни деца. После тези деца, които се запалят, то след месец - два, тяхното предизвикателство вече е големият кон. Могат и 2, 3-годишни деца да се качват, коня да се води лекичко и те просто да са на гърба му.

Разбрах, че това е една възможност и за рехабилитация на деца и хора с увреждания?

Да, тази тема е много сериозна. Имал съм запитвания, даже наскоро една майка и баба искаха да си отглеждат две кончета... Значи аз го заявявам, че абсолютно безплатно за тези деца ще бъдат техните посещения, но просто трябва конят да е подготвен. Преди това той тряба да се изязди. Доколкото е моята информация, трябва да се сложи едно платче, защото тези деца с увреждания не бива да яздят на седло, а самият допир с животното - там е... Трябва да се обучат специални инструктори, да си създадат организация...

Но би могло да се развие и това, ако те успеят да обучат инструктор?

Абсолютно, аз даже го поставих на въпрос в Българската федерация по конен спорт, които казаха, че като стане факт това, ще ме свържат с колеги в София и вече ще се проведат разговори, защото има доктори, които го отхвърлят това нещо. Но ако те имат желание, на драго сърце ще им предоставим животни и то добре обучени. То на тези деца никога не бива да се отказва нищо.

Някакво конкретно място в Добрич набелязали ли сте си за конната база?

Да, набелязали сме си, но нека да стане факт, то ще се разбере. Тук махаме всички политически пристрастия, става въпрос за спорт и за физическа култура, която в момента в Добрич липсва. С моя партньор доста хора ни казват, че сме леко луди, защото са огромни инвестициите. Тая конна база, ако се направи на мястото, което сме предвидили, ако ни го дадат да го възстановим, ще бъде една сериозна атракция. Ние можем да участваме на републикански нива - квалификации за национално първенство. В Добрич се провеждат два селскостопански панаира - пролетен и есенен и за всеки панаир могат да се провеждат, когато се впишем в националния регистър, състезания. От 10 години не беше се провеждал квалификационен турнир за републиканско първенство на територията на Добрич и Добричка област. Ние проведохме състезанието, вие също бяхте там, имаше състезатели и коне от Шумен, Силистра, Русе, Варна.

Вашият състезател на клуб Класика също се представи добре.

Мога да кажа, че имаме много добре подготвени коне и ако направим база в Добрич... Сега е трудно за родителите - да идват до Малка Смолница и обратно, а така - ако е в рамките на града, когато си има автобус, а и едно дете може и през градската градина, полека-полека да стигне дотам.

Чуйте интервюто в прикачения файл.