Светът очаква с надежда 2018 г.
Светът очаква с надежда 2018 г. / ThinkStock/Getty Images
По света очакват икономически по-трудна година, по лично щастие България в дъното на класация. Това показва световното изследване „Край на годината“ на „Галъп интернешънъл“.

Изследването показва, че 28% от населението е оптимистично настроено за икономическото развитие през 2018, но икономическият песимизъм е 30%.

За втора поредна година европейските граждани сериозно се притесняват за просперитета си през следващата година (-16 нетен резултат).

Странните тенденции в здравословното хранене през 2018 г.

За пръв път икономическият песимизъм в ЕС достига до нивата на песимизъм в Русия – и на двете места нетната стойност е – 16. Мнозинството от руснаците (49% - най-високият в проучвания свят дял) очакват 2018 да бъде като 2017 г. в страната им.

Американското обществено мнение пък е дълбоко разделено в икономическите си очаквания за следващата година.

Най-големи песимисти пък са в ИталияГърция. Турция е много близо до тях - с нетна стойност. Нигерия, следвана от Виетнам, са от другата страна най-оптимистично настроени за следващата година.

Ясни мнозинства в Индия и Източна Азия очакват дори по-успешна година от сегашната, базирана на впечатляващото представяне на тези региони през 2017 г., докато Западна Азия е доста притеснена.

Всяко четвърто българче ходи със страх на училище (ВИДЕО)

39% от изследваното население по света смята, че 2018 г. ще бъде като цяло по-добра от 2017 г., което е с 13 пункта по-ниско в сравнение с предишната година. 23% очакват по-лоша година. 32% смятат, че 2018 ще бъде същата като 2017 г., а други 6% не знаят.

Индонезия води по оптимизъм тази година, а Южна Азия е най-оптимистичният регион в света.

Европа е в противоположна посока с нетен резултат 0 в страните извън ЕС и само +5 в ЕС.

Близо две трети от света декларират, че се чувстват щастливи в личен план. В изследваните 55 държави 8% заявяват, че не са щастливи.

Латинска Америка изглежда е най-щастливият континент в света. Фиджи пък е най-щастливата страна.

Тревожна статистика: Всяко пето дете проявява агресия

Къде сме ние

18% у нас очакват 2018-а да бъде година на икономически подем, а 26% - на икономически трудности. Най-голям, очаквано, остава делът на тези, които не очакват промени – 38%.

По-общите очаквания на българите за започващата 2018 г. пък са с дялове 25% оптимисти, 22% песимисти, 35% неутрални и 19% затрудняващи са да отговорят.

По отношение на личното щастие през отминаващата година, страната ни отново е на последните места и в света, със стойности, близки до тези на страните от Европа, с 45% определящи се като щастливи, 10% - нещастни, 46% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят.

 БГНЕС