В Генерал Тошево отбелязват Седмицата на кърменето
В Генерал Тошево отбелязват Седмицата на кърменето / sxc.hu

Среща на тема "Важността на кърменето за ранното детско развитие" се организира в Генерал Тошево по повод Световната седмица на кърменето. Събитието ще се проведе на 5 август от 10.00 часа в базата на Общностния център в града. Проявата се организира от фондация Лумос и община Генерал Тошево.

Поканени за участие са бременни и майки на бебета и малки деца от общината. Д-р Живка Нанева - педиатър и управител на Медицинския център в Генерал Тошево, ще изнесе беседа по темата за кърменето с информация за важността на връзката между майката и детето и ранното детско развитие.

Майките ще имат възможност да научат и за важните моменти, свързани с отглеждането на бебето и малкото дете - дневния режим, здравословното хранене и гимнастиката на бебето. В срещата ще участват доброволци на Български младежки червен кръст и медиатори, които  ще провеждат занимания с децата. За малките са подготвени подаръци от Общината.

"Информираността за ползите от кърменето, основните грижи и здравословното хранене на бебето и малкото дете им помагат да бъдат успешни, създават и укрепват трайна емоционална връзка между майката и бебето и ограничават риска от изоставяне", посочва Снежана Ванкова, ръководител на екипа на Лумос в Добрич.

"Приветстваме и подкрепяме инициативата на фондация Лумос за участие в Световната седмица на кърменето, която цели да подпомогне приобщаването на младите майки от ромски произход в този световен форум", подчертава зам.-кметът на общината Георги Георгиев.

Научните изследвания и успешните практики в последните години определят ранното детство като най-важният етап на развитие в живота. Свидетелствата са безспорни, че сигурната и спокойна семейна среда, емоционалното общуване с възрастен, който се грижи за детето и доброто хранене помагат на мозъка на детето да развие своя пълен потенциал, посочват от Лумос.

Събитието е част от съвместната работата на Фондацията и община Генерал Тошево по превенция на изоставянето и развиване на родителски умения.