В Добрич за четвърти път се провежда зимно подхранване на птиците
В Добрич за четвърти път се провежда зимно подхранване на птиците / БДЗП, Йордан Христов

Въпреки топлото време и тази зима ще има подхранване на дивите пойни птици, които не мигрират и остават при нас. То се извършва от доброволците на Българското дружество за защита на птиците в Добрич за четвърта поредна година. Няколко десетки хранилки се разполагат на различни места в града - основно в парка, зоопарка, както и в по-малки градинки.

Малко по-късно започва акцията тази година, заради топлото време, каза за Дарик Цвета Нешева от БДЗП. Тя уточни, че основно място за подхранване ще бъде Центърът за защита на природата и животните, където есента бе израдено укритие за наблюдение на птици. Хранилки ще има и в парка, но съобразено с ремонтните дейности те ще бъдат на по-различни места от миналата година.

Всеки може да се включи в подхранването, като постави хранилка пред дома, офиса си, в градината или в двора, каза още Нешева. Хранилка може да се направи от пластмасова бутилка, в която се режат 4 отвора - 2 за промушване на пръчица за кацане на птиците и 2 - за издърпване на семената. В шишето се поставят най-често слънчогледови семки. Те са мазни и предпочитани от най-честите посетители в зимните месеци в града -синигери, врабчета, чинки и зеленики. С фъстъци се хранят кълвачи и сойки, такива хранилки има поставени от БДЗП в зоопарка. Дружеството разполага със 700 кг семена за кампанията тази зима, съобщи Нешева. Те са дарени от земеделци или закупени със средства от благотворителни базари и акции, добави тя.

На страницата на БДЗП всеки, който постави хранилка тази зима, може да отбележи нейното местоположение.