Ники Нейчев - инициатор за създаване на новото читалище в Добрич
Ники Нейчев - инициатор за създаване на новото читалище в Добрич / Дарик Добрич
Има широка обществена подкрепа за създаването му, обяви инициаторът Николай Нейчев
Ново читалище ще бъде създадено в Добрич. Неговото учредяване ще се състои в събота, 25 ноември, от 10.00 часа в залата на ДКТ „Дора Габе”. Инициатор на идеята е музикалният продуцент Николай Нейчев.

„Цял живот съм се занимавал с нещо, свързано с култура и просвета. Много от моите идеи са останали нереализирани, така е и с други мои колеги и приятели. В един момент стигнах до мисълта, че най-лесно това може да се случи под покрива на едно читалище. Мои съмишленици в това начинание са млади и интелигентни хора”, коментира пред Дарик Ники Нейчев.

Бъдещата културна институция ще се издържа със субсидия от Министерство на културата, а сградата ще бъде осигурена от община Добрич. Най-вероятно за целта ще бъде предоставена някоя от сградите на затворените училища в Добрич, информира Нейчев. По думите му, в новото читалище ще има има музикални, театрални, езикови школи и такива по изобразително изкуство.

И тъй като няма читалище без библиотека, апелът на Ники Нейчев към участниците в учредителното събрание е всеки от тях да донесе по една книга, която да дари на новото читалище и така да се постави началото на библиотечен фонд. Освен традиционната библиотека, има идея за събиране на база данни за създаване и на компютърна библиотека.  

Читалището ще има широк обществен съвет, в който ще се включат известни личности и общественици от цялата страна. В него ще членуват журналистите Николай Кънчев, Венцислав Димов и Георги Тошев, музикантите Иван Лечев, Митко Кърнев, проф.Стефка Оникян, настоящи и бивши народни представители, бизнесмени и др., съобщи още Ники Нейчев.

Засега се обмислят два варианта за име на читалището - „Добрич” и „ Ивайло Петров”, в памет на големия български писател, роден в добричкото село Бдинци.

„Радваме се на широка обществена подкрепа още преди старта на новото читалище. Надяваме се, че за следващата учебна година то ще може да стартира своята дейност”, заяви Ники Нейчев.