Труден, но безавариен сезон очакват от туристическия бранш
Труден, но безавариен сезон очакват от туристическия бранш / Дарик Добрич

Прогнозите на турстическия бранш са, че ни очаква едно трудно лято за сезон 2015 г., заяви в ефира на Дарик Димитър Димитров - председател на Браншовата Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България – регион Добрич. Трудностите се очертават заради очаквания голям спад от руски и украински туристи. „Ще ни бъде трудно , но имаме надежда, че част от загубите ще бъдат компенсирани с ръст от туристи от европейските страни – най-вече от Германия, Полша, Чехия” – коментира Димитров. Той подчерта, че  предимствата на родния туристически продукт включват близките разстояния, изключително атрактивните цени на предлаганите туристически пакети и сравнително доброто качество на услугата.

Миналата година е отчетен близо 40% ръст на туристите от Полша. Тази година очакванията са за още 10-15 % повишение на полския пазар. Ръст се очаква и от Чехия и Словакия, прогнозира Димитров. Той  припомни, че за Северния туристически регион най-масовите туристи освен българите са германците, румънците и руснаците.

Въпреки прогнозите за очакван голям спад на летуващи у нас руснаци и украинци, все още не са минали най-важните туристически борси – в Москва и в Украйна, които ще се проведат в края на март, посочи Димитър Димитров и не скри надеждите си за успешни договаряния.

„Търсим варианти за попълване на крилата – месеците май и октомври. Разчитаме да привлечем туристи от възрастовата категория 55+, които идват по-рано на море, обичат тишината и спокойствието” – сподели още шефът на регионалната браншова асоциация. Той информира, че по-голямата част от хотелите вече са готови. В началото на април по Северното Черноморие се очаква да отворят врати между 15-20 хотела, за да посрещнат първите туристи.

Местните представители на туристическия бранш настояват за пълно почистване на дерето на река Батовска, която минава през резервата Балтата в курорта Албена и се влива в Черно море, за да не се стига до миналогодишните проблеми с наводнени хотели и евакуирани туристи.

Липсата на добре обучени кадри в сферата на туризма и на желаещи за концесия на плажовете по Северното Черноморие са сред  големите проблеми на отрасъла в този регион, подчерта още Димитър Димитров. Той информира, че на 26.03. във ВУМК ще се състои традиционната туристическа борса за набиране на работници в сферата на туризма за предстоящия сезон 2015.

 

„Въпреки всичко се надяваме на едно добро лято и безавариен сезон без природни катаклизми и сътресения. Според нас повечето от туристите ще направят своите резервации в последния момент. Голяма част от колегите удължиха ранните записвания да края на април, други са готови да ги предоставят до края на май” – заяви Димитров и не скри, че в момента има проблем с ранното записване на българските туристи. Причината според него е в решението да бъде отменено изискването за предварително планиране на отпуските в малките фирми, които представляват 90% от българския бизнес. „Резултатът е масов отказ от ранни записвания за сезон 2015. Според нас това трябва да бъде коригирано и ще настояваме да се случи” – коментира Димитров.