Театрите се затрудняват да продават билети с касови бележки
Театрите се затрудняват да продават билети с касови бележки / Дарик Добрич
Театрите се затрудняват да продават билети с касови бележки
82020
Театрите се затрудняват да продават билети с касови бележки
Театрите се затрудняват да продават билети с касови бележки
  • Театрите се затрудняват да продават билети с касови бележки
  • Театрите се затрудняват да продават билети с касови бележки

От 20 юли т.г. театри, кина и организатори на концерти трябва да отчитат своите продажби с касови бележки. Изпълнението се следи от НАП и вече в Североизточна България са направени 19 тематични проверки, в които са съставени 4 акта за нарушения. Няма случаи в Добрич. Размерът на санкцията може да достигне до 10 000 лева.

За Дарик ситуацията коментираха директорите на двата театъра в Добрич. Иван Мандев от Драматичен театър "Й.Йовков" заяви, че спазват министерското постановление, но то затруднява много работата им. Основният проблем е, че на касовия бон няма място за уточняване на представлението, часа, датата и мястото на зрителя. Това налага отпечатване на пропуски, към които да се прикрепя бона, което създава допълнителни разходи за институцията. Затрдунение представлява и осигуряването на компетентни лица за работа с касов апарат, сподели Мандев.

При гостуване нещата са още по-сложни, защото пристигащият театър следва да изпрати предварително по пощата свой касов апарат, от който местният театър да издава бележки. Всичко можеше да се направи по-различно и удобно, казва Мандев. Оказва се, че никой не коментирал промяната с работещите в сектора.

Същите затрдунения имат и в Куклен театър "Дора Габе". Там често изнасят спектакли в детски градини или училища, а издаването на отделен касов бон за всеки зрител може да отнеме повече от час при над 100 деца, обясни директорът Петър Петков. Той посочи, че по празници трупата се разделя на две или три и гостува на различни места, което налага закупуването на няколко касови апарата. Директорът смята, че държавата може да си взема 3% от печалбата като се запази старата система с билети, които са официален документ и се закупуваха от НАП. Начинът е при вземането на билети да се внасят предварително 3-те процента.

Водени са разговори на министерско ниво и в Централното управление на НАП - София за неудобството на новите правила за продажба на пропуски за културни мероприятия, каза Иван Мандев, но засега няма промяна. "Много лошо е уредено административно всичко и се надяваме, че на някой ще му светне лапмпата", казва Петър Петков.

Чуйте двамата директори в двата аудио файла.