Ученици и учители от СУ "Д.Талев"
Ученици и учители от СУ "Д.Талев" / СУ "Д.Талев" - Добрич
Четирима ученици и двама преподаватели от СУ „Димитър Талев“ посетиха град Маседо де Кавалейрос в Португалия във връзка с двугодишен европейски проект “Учене, радост, развитие чрез четене”. По проекта талевци си партнират с училища от Италия, Португалия, Румъния, Полша и Турция. Основната цел на финансирания по програма „Еразъм+” проект е включването на интерактивни и атрактивни дейности, свързани с четенето, за да се провокира интереса и мотивацията на учениците, информират от училището.

По време на посещението в португалския град гостите и домакините са участвали в различни инициативи – нощ в училищната библиотека;търсене на съкровища, чрез използването на приложение за сматрфони, в което учениците са отговаряли  на въпроси от популярни книги за деца и юноши;  четене на популярни творби от Пабло Неруда и Уилям Шекспир в градската библиотека; уоркшоп за подвързване на книги и инструкция за правилното им съхранение и хигиенизация; посещение в книжарница, вдъхновила авторката на Хари Потър; уроци по португалски език и още много други. Преподавателите са се запознали с особеностите на португалската образователна система и са обменили опит и добри практики с колегите си. Учителите са участвали и в обучение за прилагане на Web 2.0 инструменти в урочната работа, мобилни приложения и възможностите на Google при оценяването напредъка на учениците, провеждане на допитвания и анкети, както и лесно споделяне на информация сред партньорите по проекта.

Наред с образователните дейности, учениците са научили повече за историята, културата и природата на Португалия, посещавайки музеи и забележителности в пристанищния град Порто, езерото Азибо и Браганза.

За следващата мобилност през месец май в полския град Лешно талевци подготвят електронна книга с приказки, написани и илюстрирани от тях. Към книгата ще има и клипове с драматизации по съчинените от учениците истории.