Съветът на децата към ДАЗД с инициатива в зоопарка
Съветът на децата към ДАЗД с инициатива в зоопарка / Дарик Добрич

Представители на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ организират инициатива в Добрич. Събитието ще се проведе утре - 11 август, в Центъра за защита на природата и животните и ще премине под наслов „Безопасно и здравословно лято”.

Поканени за участие са деца от детски градини, социални домове и всички малчугани, които искат да прекарат приятно и забавно един летен ден. В зоопарка ще бъдат обособени 6 зони, където ще се предлагат различни занимания - рисуване, игри, мини работилница за хартиени изделия.

Проявата се организира по инициатива на двамата представители на Добричка област в Съвета на децата - Симона Методиева и Стефан Недялков. „Целта е да предложим на децата на Добрич алтернативи за свободното време, които да са съобразени с ценностите на Съвета на децата: децата заслужават да прекарат ваканционното си време забавно и интересно, като за това им бъде предоставена подходяща безопасна и здравословна среда”, посочват организаторите.

Партньори на проявата са община Добрич, фондация „Лумос, фондация „Св. Николай Чудотворец“ и доброволците към фондация „Ръка за помощ“.

Съветът на децата е създаден през 2003 г. и работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта му е да насърчи детското участие в процеса на изработване на политики за децата и вземане на решения. Съветът подпомага председателя на ДАЗД като дава становища и позиции по въпроси, които засягат правото на защита, развитието и участието на децата в обществено-политическия живот. Този консултативен орган дава възможност на децата да обменят знания, добри практики и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации. В Съвета членуват 33 деца. Мандатът им е 2 години. Всяка област се представлява от едно дете, има квоти за деца с увреждания и от рискови групи. Заседанията на Съвета са 2 пъти годишно.