/ Дарик Добрич
Среща за състоянието и проблемите на Многопрофилната болница в Добрич бе проведена в Областна администрация, съобщават оттам. Тя е породена от доклад, изпратен в институцията от ръководството на болничното заведение.

Темата бе обсъдена от областния управител Красимир Кирилов, изпълнителния директор на МБАЛ Добрич д-р Светозар Байчев, д-р. Димитър Мартинов - член на Съвета на директорите на МБАЛ, д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ Добрич, д-р Бисерка Пачолова - директор на РЗОК  Добрич и д-р Валери Веселинов, председател на Регионалния лекарски съюз.

Директорът на МБАЛ - Добрич участва в работна среща със здравния министър

Състоянието на МБАЛ е тежко, по думите на д-р Байчев. Липсват достатъчно финансови средства за обезпечаване на нормалната работа, не достигат кадри. В момента работят 21 лекари и над 40 медицински сестри и акушерки в пенсионна възраст.

Директорът е представил и проблема с орязаните от Здравната каса средства за вече извършена дейност. Само за месец август са спрени 5 клинични пътеки на стойност 3 280 лева, като общата стойност на санкцията от РЗОК нараства на 7 580 лева.

Според д-р Мартинов участието на общините във финансиране дейността на болницата трябва да бъде по-активно. Той препоръчва всяка година общините да залагат определени суми в бюджетите си, за да подпомагат дейността на болницата и това да стане практика.