Заседание на УС на Общинския фонд "Здраве"
Заседание на УС на Общинския фонд "Здраве" / Дарик Добрич
УС на Общинския фонд "Здраве" изслуша на свое заседание директорите на МБАЛ и ЦПЗ
Кадровото обезпечаване е основният проблем на МБАЛ – Добрич, стана ясно от думите на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Светозар Байчев по време на второто заседание на Управителния съвет на Общинския фонд „Здраве“, който бе създаден наскоро. Сред най-засегнатите  са отделенията по кардиология, неонатология, ОАИЛ, хирургично и Спешно отделение, информира д-р Байчев. По думите му недофинансирането на болничното обслужване, неправилният мениджмънт, недалновидната политика с млади лекари през годините е довело до достигане на сегашното трагично състояние.

За месец април болницата е реализирала дейности над предвидените, които Здравната каса няма да плати, в размер на 44 хил.лв, информира още директорът на лечебницата. Той поиска съдействие от Областна управа, общинските съветници и Общински фонд „Здраве” за решаване на кадровия проблем в здравното заведение.

Областният управител Красимир Кирилов, който бе гост на заседанието, предложи вариант за привличане на бесарабски здравни специалисти от Украйна, където заплатите са по-ниски в сравнение с българските. Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев предложи да се инициират с помощта на народните представители от Добрички избирателен район  законодателни промени, които да позволят на фирми и граждани да правят дарения в полза на общински фондове като „Здраве” и за семействата с репродуктивни проблеми и да ползват данъчни облекчения.

Заседание на Общински фонд "Здраве"
Дарик Добрич

На заседанието бе изслушана и д-р Наталия Борисова – директор на ЦПЗ в Добрич, която представи справка за състоянието на здравното заведение. Тя информира, че през първото тримесечие на годината Центърът е бил изправен пред сериозни финансови затруднения, породени от недомислия в системата на здравеопазването, поради което субсидията все още не е преведена.

ЦПЗ приключва 2017 г. с печалба от 5 хил.лв. Наличните лекари, с които е защитено трето ниво на компетентност в трите отделения на Центъра са 11-сет, от които трима са в пенсионна възраст, а двама са специализанти. Здравното заведение има спешна нужда от двама клинични психолози и от седем медицински специалисти.
 
 На заседанието присъстваха още зам.-кметът д-р Емилия Баева и директорът на РЗОК д-р Бисерка Пачолова.
 
За коректно и добросъвестно отразяване на проблемите на МБАЛ – Добрич призова представителите на четвъртата власт председателят на УС на Фонд „Здраве“ Атанас Атанасов. Той припомни, че бюджетът на фонда до края на 2018 г. е в размер на 20 хил.лв., които са отделени за привличане на млади специалисти в добричката болница.