/ Дарик Добрич
Община Добрич ще гласува "против" на Общото събрание
Смяна на председателя на Съвета на директорите на Многопрофилна болница зa активно лечение - Добрич АД ще бъде обсъждана на Общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 28 септември от 10:00 часа.

В предвидения дневен ред е записано да бъде освободена председателката на Съвета на директорите Венда Николова Зидарова и на нейно място да бъде избрана Милена Георгиева Гюрова-Гунчева. Председателят е представител на Министерството на здравеопазването.
 
Съгласно изискванията на Търговския закон и Наредбата за упражняване на правата върху общинската част от капитала на търговските дружества, Общински съвет обсъди правомощията на представителя на Община Добрич в Общото събрание на акционерите на болницата. Съветниците настояха той да гласуват „против“ смяна на председателя. Тази идея застъпват две постоянни комисии, които взеха отношение по казуса. Те отхвърлят идеята да бъде подкрепена смяната, защото не е ясно кое налага тази промяна и с мотива, че се въвежда възнаграждение за председателя от бюджета на болницата, каквото до момента не е имало, на стойност около 30 000 лева годишно.
 
Пред медиите председателят на ПК здравеопазване в ОбС д-р Явор Милушев посочи, че категорично не са съгласни МБАЛ – Добрич да заделя средства за тази заплата с оглед на тежкото финансово положение, в което се намира. „Имаме писмо от директора, че се налага покупка на два нови апарата за реанимация и анестезиология, които са на обща стойност 60 000 лева“, сподели Милушев, „Тоест може да се осигури поне единият с парите, които ще са нужни за възнаграждението на председателя.“
 
От ПК по бюджет и финанси към ОбС също изразиха несъгласие да се сменя председателя и посочиха, че мотивите им са същите като на колегите от ресорната комисия. Оттам излязоха и с предложение представителят на Общината да гласува „против“ смяна на председателя в единствената точка от дневния ред на Общото събрание на 28 септември.
 
В залата на ОбС бе внесено още едно предложение по темата – Михаел Игнатов породи дискусия с идеята да се упълномощи представителя на Община Добрич изобщо да не участва в Общото събрание – „за да се покаже, че единствено държавата носи отговорност за управленските решения на МБАЛ“. Мнозина съветници намериха идеята му за твърде смела. Бе припомнено, че държавата в лицето на Министерството на здравеопазването има мажоритарен дял и взема решенията, а едно неявяване на представител на Общината би демонстрирало безразличие към съдбата на здравното заведение. С мнозинство съветниците отхвърлиха нетрадиционната идея на Игнатов. След това подкрепиха предложението на двете постоянни комисии представителят на Общината да гласува „против“ смяна на председателя на Съвета на директорите.