Симеон Монев и Good girl
Симеон Монев и Good girl / pipa.be
Собственикът на птицата Симеон Монев в момента е №1 в България в състезанията със спортни гълъби
Добричлията Симеон Монев с гълъба си - олимпийски шампион
93209
Добричлията Симеон Монев с гълъба си - олимпийски шампион
  • Добричлията Симеон Монев с гълъба си - олимпийски шампион
Всъщност шампионката е гълъбица и се казва Good girl – Добро момиче. В края на януари т.г. тя стана първа на Олимпиадата за състезателни гълъби в Брюксел. Това провокира интереса към Симеон Монев на най-престижния в света специализиран сайт за състезателни гълъби  Pigeon Paradise. Преди дни сайтът публикува статия за добричлията, елитните му гълъби и мястото, където ги отглежда.

Симеон разказа пред Дарик, че като малък е отглеждал гълъби заедно с брат си, но състезателните птици му стават хоби преди 5 години. Той членува във варненски клуб за спортни гълъби, който е най-големият в България, съществува от 35 години и обединява около 110 гълъбовъди.

Симеон Монев започнал заниманията си преди 5 години с 10 елитни гълъба от една от най-старите в света линии – белгийската „Роджър Десмет – Матис”. В момента отглежда  около 50. За 2016 година  Монев е признат за №1 в България според класацията на българската  Асоциация на гълъбовъдите на спортни гълъби. Тя обединява около 40 клуба в страната. 

„Ако някой желае да се занимава с това, може да започне с 6-8 гълъба за разплод. Обикновено на втората година започваме да ги тренираме и след това ги пускаме на състезания”, казва Монев. Когато се организира състезание, гълъбите се качват в специален превоз и се откарват до мястото, където ще бъдат пуснати. Всеки спортен гълъб има чип на крака си, а на входа на гълъбарника се монтира система, която до секунда отчита кога се е прибрала птицата. Печели гълъбът, постигнал най-висока средна скорост на прелитане.

Последното състезание на Симеон Монев е било миналата година, в което гълъбите са пускани от Карпатите в Румъния – място на сръбско-румънската граница. „Всеки може да участва с колкото гълъба иска. Това състезание е много тежко, защото е планински район. Често хвъркатите стават жертва на ястреби и други грабливи птици, или пък се губят. Близо половината от гълъбите не се прибират”, разказа Монев. От 23 свои гълъба той загубили 3, но пък от общо 1200 участници първото, второто и третото място в състезанието били за негови птици.

Гълъбицата  Good girl тази година е станала първа на Олимпиадата за спортни гълъби в Белгия. Класирането е на база на резултатите й през последните две години - шест първи места в състезания. Заради птичия грип през зимните месеци обаче Монев не могъл да отнесе птицата в Брюксел за представяне на Олимпиадата. Въпреки това титлата е призната.

„Цената на елитните гълъби в последно време се покачи, защото в бизнеса се намесиха китайски бизнесмени, които изкупуват птици. Този бизнес се развива в момента много в световен мащаб, най-вече в Белгия и Холандия. В България засега е слабо застъпен”, каза Монев.  

Сайтът Pigeon Paradise е създаден 2000 година и има 52 млн.посещения годишно. В него всяка седмица се организират  търгове за спортни гълъби. Преди 20 дни там се изтъргувал най-скъпият гълъб в момента – за него били броени 360 000 евро. Преди две години пък гълъбицата „Долче вита” сменила белгийския си собственика срещу 250 хил. евро.

В прикачения файл чуйте още от интервюто със Симеон Монев.