Скални късове падат на балчишка улица
Скални късове падат на балчишка улица / netinfo

Скални късове са нападали от баира над улица “Любен Каравелов” в Балчик по шосето на транспортна линия №3, съобщават от кметството. Балчиклии, които живеят в непосредствена близост, също са сигнализирали, че там от време на време падат камъни.

Парчетата, някои от които с размери на диня, се откъсват от ската и се претъркулват до платното, обясни главният инспектор от Гражданска защита инж. Светослав Цонев. Нямало опасност да паднат върху нечия глава.

Цонев увери, че пътят веднага е бил почистен от общинско предприятие “Благоустрояване и комунално стопанство”. Предупредителни табели в района няма.

За пълното обезопасяване на баира са нужни много средства, коментира Цонев, като припомни, че многократно са били викани специалисти от София. Решение на проблема обаче не било намерено. Нито можело да се спре движението по пътната артерия, нито имало начин да се пуснат предпазни мрежи, нито да се взриви скатът.

Под баира има 7-8 къщи. Живеещите там са писмено предупредени, че не трябва да обитават жилищата си. Те обаче отказвали да напуснат домовете си.
Преди осоло 5 години големи скални парчета от същия скат паднаха върху къща и пропукаха стените й. Пострадали нямаше. Още тогава специалистите от Геозащита отчетоха опасността, че каменни маси могат да се срутят и над пътя, както и че теренът е изключително труден и рисков за третиране.

Балчиклии си спомнят и за друг случай. Жилищен блок в центъра на Белия град бил съборен, защото почвата под него поропадала. Наричали кооперацията "блокът на смелите", защото живеещите там не искали да се изнасят.