Шаранът на добричкия пазар – по-евтин от миналата година
Шаранът на добричкия пазар – по-евтин от миналата година / Дарик Добрич

Ден преди големия християнски празник Никулден трябва да помислим и за трапезата на 6 декември, когато по традиция на празничната маса се сервират рибни ястия. Тази година шаранът на добричкия кооперативен пазар струва по-евтино – при 6 лева за килограм миналия декември, сега цената е 4.80 лв. за по-малките екземпляри и 5.50 лв. за по-големите.

Разнообразието на риби на пазара днес е голямо. Най-евтини са таранката – 3 лв./кг., и целият толстолоб – 3.50 лв./кг. Добричлии могат да си купят и котлети пресен толстолоб за 6 лв., илария за 4 лв., бял амур за 6 лв., сулка за 7.80 лв., каспийско попче за 4.50 лв., зарган за 7.80 лв., прясна пъстърва за 9.50 лв., сьомгова пъстърва  за 11 лв., пресен лаврак и ципура за по 15 лв., бон филе от бяла риба за 18 лв., филе от сьомга за 26-28 лв.

Ето и няколко съвета от специалистите от Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/.

Прясната риба трябва да бъде със свежа, с лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно, съветват експертите.

Потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица.

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти, в които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна. Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника и се извършват съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Национална агенция за приходите.

Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби.

Обект на контрол са всички предприятия за добив и преработка на риба, складови бази, язовири, водоеми, борси, големи търговски вериги, ресторанти и други.

В източноправославната църква 5 декември е посветен на светец мъж – Свети Сава (St. Sabbas). В българските представи обаче Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир). Познат е също израза: "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява" . На св.Сава се приготвят ястията за следващия голям празник - Никулден.

Шаранът на добричкия пазар  поевтин от миналата година
netinfo

За Никулден най-типично е приготвянето на специално ястие - рибник. Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести. На трапезата се поставят и постни ястия, както и специален обреден хляб (параклис, служба, богов, колак, Никулденски хляб). Рибникът и хлябът се прекадяват и от тях раздава. Всеки трябва да хапне риба - ''На Никулден човек трябва да почопли зъби с рибя кост, макар и от боклука да я вземе''.

Шаранът на добричкия пазар  поевтин от миналата година
netinfo