Сформирането на Аварийно-спасителния отряд може да се отложи
Сформирането на Аварийно-спасителния отряд може да се отложи / netinfo

Има опасност ако не се намери подходяща база, сформирането на Аварийно-спасителният отряд към "Гражданска защита"-Добрич да се отсрочи до 2009 година, заяви шефът на "Гражданска защита" инж.Живко Гочев. От миналата година в Добрич се търси подходящ терен от около 4 дка, но такъв не е намерен. Инж.Гочев сподели, че не среща подкрепа в общинското ръководство за предоставянето на база за отряда.

Бъдещото  формирование ще се състои от 5 групи от по трима спасители, които ще дежурят денонощно. Началник на отряда е инж. Павлин Радев - бивш шеф на Горнооряховския спасителен отряд.

Първият критерий, по който ще бъдат избирани членовете на добричкия отряд, ще бъде психическа устойчивост, каза Живко Гочев и допълни: "Това е важно за спасителите, защото те често стават свидетели на потресаващи гледки с трупове". Бъдещите членове на отряда трябва освен това да са с добра физическа  подготовка. Те ще минат и през медицински прегледи.

Необходимостта от аварийно спасително звено в нашата област е голяма, смятат в "Гражданска защита". Районът става особено тежък през зимата, когато се случва селища да останат откъснати от света. В 4 села няма все още прокарани телефони, нито обхват за мобилни връзки, припомни Гочев.

Другата причина е, че областта се намира много близо до румънската атомна централа в Черна вода. На 24 май тази година там имало авария, която за щастие била без последици. Необходимо е за "Гражданска защита"-Добрич да бъде осигурена модерна мониторингова станция за измерване на радиацията, заяви още Живко Гочев. Такава, но много стара, имало в Тервел.

Служителите на "Гражданска защита" често откриват в различни складове неохраняеми вещества с неизяснен произход, които може да са опасни за населението. Неотдавна например в склад на завод "Хан Аспарух" били установени 13 килограма цианкалий.