Само за ден ало-измамници измъкнаха общо 13 000 лева и ценности от трима силистренци
Само за ден ало-измамници измъкнаха общо 13 000 лева и ценности от трима силистренци / DarikNews.bg, архив

Трима силистренци са станали жертва на телефонни измамници през вчерашния ден, като доброволно са им предоставили сума от близо 13 000 лева и голямо количество златни накити и монети. Въпреки постоянните предупреждения на полицията и медиите, те са били въвлечени в заблуждение, че оказват съдействие на органите на реда за залавяне на телефонни измамници. Потърпевшите са две жени на 76 и на 78 години и мъж на 71 години, всички жители на областния град.

И в трите случая е приложена аналогична схема, в която първото обаждане е от името на син или дъщеря, нуждаещи се от пари за скъпо лечение, но направено така, че измамата да бъде разпозната. След като затворят телефона, жертвите получават второ обаждане – този път от мъж, представящ се за полицай, който им съобщава, че е наясно с действията на телефонните измамници и ги моли да съдействат за тяхното залавяне. Дава им указания да хвърлят през балкона или да поставят на определено място наличните си пари, за да може измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията.

За да бъдат под постоянен контрол, измамниците изискват от жертвите да съобщят номера на мобилните си телефони и поддържат с тях непрекъснат контакт, за да направляват действията им.

Така 76-годишната жена, след като изтеглила от банка 3230 лева, ги поставила на указаното място  -  под контейнер за смет в централната част на града, а 78-годишната хвърлила през терасата 5600 лева, златни накити и монети с тегло около 105 грама и торбичка с неустановено количество други бижута. 71-годишният мъж, който също повярвал, че участва в полицейска операция, изтеглил от банка 4000 лева и ги поставил под контейнер, а после се прибрал вкъщи и хвърлил през балкона 7 златни монети.

Часове по-късно, след като напразно чакали от полицията да се свържат повторно с тях и да им върнат парите, възрастните хора разбрали, че са измамени.

За пореден път ОДМВР-Силистра се обръща към гражданите: поговорете за телефонните измами с възрастните си близки–  обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако получат обаждане с искане на пари.

Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.

Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.

В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с полицията.