С фигурална композиция и рецитал на буквите в Тервел почетоха 24 май
С фигурална композиция и рецитал на буквите в Тервел почетоха 24 май / Община Тервел

Фигурална композиция с национални знамена представиха пред жителите и гостите на Тервел по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, учениците от СОУ „Йордан Йовков” в добруджанския град. Пред 152 - годишна икона на Светите братя Кирил и Методий, изнесена за празника от храм „Св.Георги Победоносец”, децата изпълниха химна на Кирил и Методий и изнесоха рецитал за буквите и грамотността. Приветствие за празника поднесе зам.-кметът на община Тервел Дияна Илиева.

"България е държавата, която чрез присъединяването си към европейската общност направи нашата азбука - кирилицата да бъде равностойна на широко разпространената латиница. А ние сме тервелчани и живеем в град, който вече 40 години има своите празници на културата. Град, чиито деца са впечатлявали със свои творби не един и двама професори, учени, дейци на културата. Такъв град има сърце, дух и традиции" – обърна се към съгражданите си Илиева.

С грамоти от кмета на общината и предметни награди бяха отличени педагози, които подготвиха ученици за участие в конкурса "Искам да разкажа...моята мечта за Тервел". Награди за своите училищни изяви получиха и десетима от абитуриентите.

Празникът завърши с изпълнение на ДФТА "Калинка Вълчева".