мартеница
мартеница / netinfo
Канят на концерт "Мартенска плетеница" в Младежкия център
Етнографската къща в Добрич е домакин на „Бабомартенска седянка“  от 11.00 часа. Освен музейните специалисти в нея ще участват децата от клуб „Златна ябълка“ при СОУ „Св. Кл. Охридски“ с ръководител Руска Симеонова.
 
В уютната атмосфера на Етнографската къща гостите ще научат откъде идват традициите на първомартенските обичаи, ще се запознаят с историята на мартеницата и символиката на белия и червен цвят, ще разберат какви са легендите за Баба Марта, Пижо и Пенда и вярванията, свързани с този древен български ритуал.
 
Всеки участник ще може да покаже своите умения и въображение, да сътвори собственоръчно най-прекрасния пролетен символ – мартеничката, и да го дари на своите близки с пожелание за здраве, любов и късмет.
В същия час в малката заседателна зала в Община Добрич зам.- кметът „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева ще награди децата, чиито пана са отличени в конкурса „Мартеница ти дарявам“. 

Екипът на Младежкия център в Добрич ще закичи с мартеници всички посетители на Центъра в днешния ден по повод Баба Марта и една година от официалното откриване на реновирания център. Пред сградата на Центъра ще бъде разположена арт инсталация „Честита Баба Марта” , а от 18.00 часа ще бъде представен концерт „Мартенска плетеница“, в който млади певци и танцьори ще изявят своя талант, като поздрав към всички добричлии и по повод Деня на любителското и художествено творчество.