Продължават разкопките в храма на Кибела в Балчик
Продължават разкопките в храма на Кибела в Балчик / netinfo
Възстановени са разкопките в наскоро открития храм на богинята Кибела в Балчик, съобщи Радостина Енчева - зам. ръководител на обекта и музеен работник в балчишкия исторически музей. Проучването беше временно спряно, тъй като проливните дъждове наводниха обекта.

Директорът на националния институт за паметниците на културата арх. Георги Угринов, заедно с комисия от специалисти, е посетил уникалния обект в Балчик. Предстои изготвяне на  писмено становище за находката.

Храмът на Кибела  беше открит в края на април, след като строители се натъкнаха на антики по време на изкопни работи за хотелски комплекс в центъра на Балчик. Уведомени бяха историческите музеи в Балчик и Варна и започнаха разкопки. Открита беше част от антична статуя на богинята Кибела. Археолозите извадиха от изкопа няколко големи мраморни парчета със стилизирани глави на бик, две колони с антични надписи от римската и гръцката епоха и части от керамика. Написаното все още не е разчетено, но вече е ясно, че храмът е от 3 век преди Христа и е съществувал до 4 век.

Откритите зидове са изградени от балчишки камък със суха зидария. Разкопките са стигнали до подовото ниво, поясни Радостина Енчева.

Част от античните останки попадат под строежа на новия хотел и в друг съседен парцел. Обмисля се идеята собствениците да бъда обезщетени, за да може разкопките да продължат.

През това лято се навършват 100 години от началото на археологичните проучвания в Балчик и откритието е хубав подарък за годишнината, смята още Енчева.