И през тази година община Тервел ще задели средства за проучвания в крепостта "Палматис"
И през тази година община Тервел ще задели средства за проучвания в крепостта "Палматис" / община Тервел
Общината разполага с 11 милиона лева за 2017 година
С пълно единодушие ( 21 гласа „за“ при 21 общински съветници в състава на Общински съвет Тервел) бе приет бюджет `2017 на общината. Изказванията по време на заседанието като цяло определиха финансовия инструмент като балансиран и насочен към различни групи от населението, заяви зам-кметът на Тервел Дияна Илиева.

Общата бюджетна рамка е 11 020 213 лв. В нея не са включени средствата по европейски проекти. Прогнозният размер на бюджета надхвърля първоначалния план за 2016 г. с 1 186 654,00 лв. Основното увеличение се дължи на по-големия размер местни приходи, които се очакват през тази година.Те са от наеми на земеделски земи, пасища и мери. Постигнати са по-високи тръжни цени,  отдадени са за наемане допълнителни площи. Сумите, които Община Тервел ще получи от държавата през тази година, не се променят съществено. Разликата е само 83 х.лв. в повече и се дължи на минимални увеличения в размера на средствата за целеви капиталови разходи и обща изравнителна субсидия.

През 2017 г. не се увеличават размерите на данъците и таксите, които общината събира за общинските услуги, които предлага.

Най-същественият разход в бюджет 2017 г. е издръжката на детските градини. Тази година планираният недостиг на средства за възнаграждения на персонала е в размер на 442 580 лв. През миналата година този недостиг е бил 35 000 лв.Скокът от над 10 пъти в сумата, която Общината трябва да задели, за да изплаща редовно заплатите, се дължи на намаляването на броя на децата и увеличаването на размера на възнагражденията на персонала.

Общината има финансов ангажимент и по отношение на здравеопазването. Поемат се част от разходите на медицинския център, както и тези за отопление на амбулаториите на личните лекари в общинския център. За да се поддържат на добро ниво тези услуги, общината ще задели от бюджета си 160 000 лв.

Общо за социални услуги през годината ще се изразходват 579 559 лв. Община Тервел реализира социални услуги и чрез проекти , финансирани с европейски средства.Такива са проектите „Грижа в домашна среда“, „Топъл обяд“ и съвместни проекти с Агенция „Социално подпомагане“ чрез местната й дирекция в Тервел.

През 2017 г. Община Тервел планира капиталови разходи за два религиозни храма – 21 300 лв. за църковен храм  - „Рождество Богородично“ в с.Нова Камена (новоизграждащ се храм) и 16 000 лв. за доизграждане на допълнителна постройка към джамията в гр.Тервел.
Паралелно с гласуването на общинския бюджет, бяха гласувани и две предложения на кмета за кандидатстване на община Тервел в Проект „Красива България – 2017“.

Единият от проектите е за обновяване на седем функционални зони в сградата на читалище „Димитър Дончев – Доктора – 1893 “ в Тервел.
Вторият проект е за основен ремонт на открита спортна площадка в ОУ „Отец Паисий“ в с.Нова Камена. Училището е средищно, в него учат деца от пет населени места.