През декември отчетоха увеличение на желаещите да се пенсионират
През декември отчетоха увеличение на желаещите да се пенсионират / netinfo

Осезаемо увеличение на желаещите да се пенсионират е отчетено през месец декември, съобщи директорът на  регионалния офис на НОИ Пламен Петров. През последния месец на миналата годината са подадени 441 молби за пенсиониране. За сравнение през същия период на 2009 година молбите са били 246. Увеличеният брой на желаещите да се пенсионират е свързан с промените в условията за пенсиониране, които влязоха в сила от началото на тази година, посочи Петров.

От тази година отпада т. нар. точкова система за пенсиониране. Така право на пенсия за осигурителен стаж и възраст жените ще придобиват при навършване на 60 години и при 34 години стаж, а мъжете - при навършени 63 години и 37 години стаж.    

Другата промяна е свързана с възможността за купуване на трудов стаж. До края на миналата година хората, навършили възрастта за пенсиониране имаха възможност да си купят осигурителен стаж до 5 години, ако той не им достига, като плащат за него разсрочено с удръжки от пенсията. От 1 януари тази година остава възможността да се купят до 5 години стаж, но те трябва да се платят наведнъж.

129 от подадените през декември молби са били на хора, които са искали да се възползват от възможността за разсрочено плащане за недостигащия им трудов стаж, тъй като нямат възможност да внесат сумата накуп, посочи Пламен Петров. За пет години стаж сумата е около на 4 500 лева.