/ Галина Георгиева
Не по-рано от 2020 година у нас ще бъде въведена препоръчителна ваксинация за варицела. Това заяви пред журналисти в Силистра  главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.По думите му, въвеждането на ваксината са обсъжда в Министерството на здравеопазването, но по информация на трите фирми производители на ваксината, поръчка може да бъде изпълнена чак през 2020 година.

Все повече интелигентни родители не имунизират децата си

Д-р Ангел Кунчев уточни, че въвеждането на ваксината като препоръчителна, а не задължителна се налага заради големия брой заразени деца всяка година, въпреки че усложненията не са тежки. През 2017 година заболелите деца у нас са били малко над 25 хиляди, като се очаква броят им през тази година да се повиши до над 30 хиляди. Тази ваксинация се прилага в десетки европейски държави  години наред, подчерта д-р Кунчев.
 
Предвижда се също и въвеждането на реимбурсация за грипна ваксина за възрастни хора над 60 и 65 години. Въпреки, че цената на сега съществуващите ваксини е поносима, според главния здравен инспектор, за възрастните хора е важно те  да са безплатни, тъй като усложненията при тях са най-големи.
 
РЗИ: Правото на децата да бъдат здрави стои по-високо от правото на родителите да избират дали да ги ваксинират

Главният държавен здравен инспектор коментир още, че Националният ни имунизационен календар е един от най-добрите в Европа и на Балканите. По думите му, процентът на изпълнение на имунизационния календар в България не е лош, но може да бъде и по-добър.

Д-р Дариткова: Ваксините, които се използват в България, са на най-високо ниво

Той посочи, че е много висок обхватът на имунизациите срещу хепатит Б и туберкулоза, които се правят в първия ден от раждането - около 98,5 %. "Ако говорим вече за тези, които си правят реимунизации в късната възраст - на 11, на 17 години, обхватът вече пада под 80-85% за различните ваксини в различните райони. Има къде да постигнем по-добри резултати, за да сме по-сигурни в ефекта", обясни Кунчев.

Той заяви още, че у нас се очертават  две групи родители, с които има проблеми при изпълнението на имунизационния календар.Едните са от ромската общност, голяма част от тях не са здравно осигурени и съответно не са избрали личен лекар на децата си.

Родители не искат задължителна ваксина против варицела

Много от тях работят през летния сезон в чужбина и децата им не могат да бъдат открити. Кунчев обясни, че втората група са "много активни и шумни антиваксинални групи от родители" - млади, интелигентни, съвременни майки. Те обаче трудно разграничават информацията, до която достигат най-вече в интернет, поради което често се поддават на неточни и лъжливи данни. Д-р Кунчев посъветва  родителите да са спокойни, когато имунизират децата си.

Д-р Ангел Кунчев информира още, че в момента се наблюдава бум на кърлежи и влечуги  у нас.