Преглеждат добричлии за остеопороза срещу 10 лева
Преглеждат добричлии за остеопороза срещу 10 лева / dariknews
Добричлии могат да направят изследвания за наличие на остеопороза, като се прегледат от 10.00 часа в ДКЦ – 2, изследвайки телесен състав и костна плътност. Прегледите се координират от Асоциация „Жени без остеопороза“ и са част от мероприятията от световната кампания „Познавате ли признаците на остеопорозата?".  Пациентите ще могат да се запознаят с някои прости начини да открият признаците на заболяването, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация. Изследванията са на цена 10 лева.

„Безшумната епидемия“ засяга всяка 3-та жена и всеки 5-ти мъж над 50 годишна възраст по света. Сред фрактурите, които са последица от остеопорозата, най-коварни са тези на прешлените, които бавно и неусетно се промъкват в живота на болния, често замаскирани като болка в гърба, която отдaваме на годините, преумората или обездвижването. Често този тип фрактури убягват дори и от вниманието на лекарите: статистиката сочи, че само около 40% отвъзрастните жени и по-малко от 20% от възрастните мъже, които имат рентгеново изследване с видими прешленни фрактури, са насочени към изследване за остеопороза.

С поредица от ключови послания, специално издадената за Световния ден брошура за пациенти на Международната фондация по остеопороза „Открийте навреме сигналите за остеопороза!“ осветлява проблема и провокира личната мотивация за ранно идентифициране на симптомите и блокиране на последиците от заболяването; тя посочва и 5-те ключови стратегии, които трябва да следваме, за да не позволим остеопорозата да влоши качеството ни на живот и да ни постави в зависимост от грижите на околните.