/ ЕП
Евродепутатът Момчил Неков подарява скулптура на хан Тервел на българското училище в Брюксел, за да бъде поставена в сградата. Днес той представи пластиката на официална церемония в Европейския парламент, През 2018-а отбелязваме 1 300 години от победата на хан Тервел над арабската армия.
 
„Направата на подобна скулптура беше мое предизборно обещание, като символ на това как трябва да възпитаваме децата си, как трябва да пазим културата си, защото историята и културата са тези, които ни съхраняват като нация.

Почитането на паметта на великите българи е наша грижа като общество. Децата на България, които са в чужбина, трябва да не забравят откъде са техните корени“, каза Момчил Неков по време на представянето.
 
Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ подкрепиха инициативата на евродепутата. На представянето присъстваха създателят на пластиката - скулпторът Борис Борисов, проф. Иван Илчев - историк, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в два последователни мандата и член-кореспондент на Българската академия на науките от 2012 г., и извънреденият и пълномощен посланик на България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург - Мая Добрева.
 
Скулпторът Борис Борисов поясни, че пластиката демонстрира силата на оръжието и духа на Тервел. "Пресъздал съм хан Тервел като триумфатор, като човек, който побеждава и това е много нужно днес за нас българите, за да усетим силата си като народ“.
 
Директорът на българското училище в Брюксел, Валентина Найденова изтъкна, че депутатът не само е предложил да им подари скулптура, но и дал възможност да изберат каква да бъде, какво ще е интересно за децата. Момчил Неков е първият евродепутат, който се свързва с българското училище в Брюксел още през 2014 г. и до днес им помагате. "Благодаря, че паметникът на хан Тервел ще е стои в българското училище в Брюксел.“, каза Найденова.
 
Проф. Иван Илчев направи паралел със съвременна Европа: „Рядко в нашата история се е случвало след един кадърен владетел, да дойде друг кадърен владетел. Точно това се е случило в началото на VIII век, двама владетели, които управляват един след друг и полагат основите на България, такава каквато я знаем. Могат да се направят много паралели между времето на Тервел и нашето време. И тогава и сега Европа е заобиколена от Изток, и от Запад, и от Юг от агресивни народи, които с въжделение гледат богатствата й. И тогава, и сега европейското общество е дълбоко разделено, тогава различията са верски, вътре в самата християнска църква и допринасят за успешното настъпление на арабите, сега споровете са за пътя, по който трябва да поеме Европа. И тогава, и сега, по-важно изглежда това, което се случва на Запад, а не на Изток, затова в българските учебници по история ние пишем за победата при Поатие, която спира арабското настъпление във Франция, но в нито един учебник, на нито една западноевропейска държава, няма да видите урок, в който се говори за победата на хан Тервел.“
 
„Трябва да осъзнаем каква история имаме, а не само да го повтаряме като клишета.“- каза още Момчил Неков.