Паното, което ще се изпише върху блок в Тервел
Паното, което ще се изпише върху блок в Тервел / Община Тервел
Община Тервел ще отбележи със своя програма 1300 годишнината от победата на хан Тервел над арабите. Тя е споделена с Националния комитет за честванията на който се създаде в София в началото на месец април т.г. За честванията Община Тервел получи финансиране от правителството за реновиране на площада и за обновяване на градския музей.

Предстои изработване на фасадно пано на саниран през 2016 г. жилищен блок - с височина над 10 м, което изобразява фигурата на хан Тервел на кон, пред стените на Константинопол. Изработката ще приключи до 31 юли т.г. Ще бъде валидирана юбилейна пощенска марка от Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии, която ще бъде представена в Тервел на 15 август.

Обновеният общински музей със зала „Кан Тервел“ ще бъде официално открит на 22 септември. Другите зали в музея са : „Етнография и местни занаяти“, „Палматис и християнските храмове в тервелско от древността до днес“, „Галерия“, „История на образованието в Община Тервел“. Ще има още конферентна зала, кабинет за деца, експозиция „Историята на Община Тервел“.

На 22 септември атракция „Прабългарски стан“ ще бъде разположен в зелена площ пред читалището в града. Ще бъдат показани предмети от бита и военните практики на прабългарите, гостите ще могат да пробват стрелба с лък и да опитат българска средновековна кухня. Вечерта на празника ще се състои тържествен концерт пред паметника на хан Тервел с участието на представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Общината планира още среща на авторите на произведения и издания за хан Тервел на 1 ноември – Ден на народните будители. Паралелно с тези събития, ще бъде организиран ученически конкурс с фокус върху владетеля на България и ролята му за спасяването на Европа от инвазията на арабите.