Хан Тервел
Хан Тервел / netinfo
През 2018-а се отбелязват 1 300 години от победата на Хан Тервел над арабските нашественици, с която се спира тяхното нахлуване в Европа.
Община Тервел ще отбележи подобаващо датата, с желанието да стане по-познато на деца и възрастни управлението на един от най-успешните български владетели. Предвижда се изработване на фигура на Хан Тервел и воин от войската, които да бъдат експонирани в местния музей. Автор ще бъде скулпторът Борис Борисов – създател на всички фигури в музея „Царевград Търнов“, на паметниците на Алеко и Рейгън в София и на открития тази година паметник на Левски в Сандански. Борисов е ангажиран и с паметника на Хан Тервел, който се предвижда да бъде издигнат през 2018-а в центъра на град Стара Загора.
Друга идея, по която се работи е изобразяването на Хана на страничната фасада на един от санираните през 2016 г. блокове в града, който носи името му. Той се намира на главната улица.

Община Тервел ще отпечата пощенска марка, посветена на славната победа на Хан Тервел и ще обяви ученически конкурс, който да провокира младите хора да разсъждават по темата за ролята на Хан Тервел за живота на континента Европа. Ще бъде издаден специален брой на общинския вестник „Тервел“ , в който ще се съберат всички исторически факти и източници за управлението на хана, за битката при Константинопол и отзвука от тази победа в средновековна Европа. В градския музей ще бъде експонирана изложба за Хан Тервел, изработена от Фондация „Българска памет“. Програмата предвижда още среща с автори на произведения за Хан Тервел (художествена литература, исторически монографии), както и демонстрации на открито на елементи от живота в средновековна България в аспекта на съвремие на Хан Тервел. Част от събитията ще бъдат организирани като съпътстващи акценти към Добруджански събор „Тервел“, който ще има своето поредно издание през 2018 година.
Предвидени са и дейности, които имат за цел благоустрояване: ще се изработи художествено осветление на паметника на Хан Тервел, ще се обнови площадното пространство около него, ще се ремонтира интериора на градския музей. През месец юли Община Тервел направи предложение до Министерство на културата за включване на честването на юбилейната годишнина в Националния календар на културните събития за 2018 година.

В далечната 718 година войските на арабския халифат, държали в обсада Константинопол 12 месеца, са разгромени по суша от българската конница, предвождана от Хан Тервел. След тази победа, столицата на източната част на Римската империя останала свободна и просъществувала като средище на християнската култура още седем века - до  средата на XV век. Разгромът на арабските войски пред Константинопол провалил плана на Халифата да завземе Европа чрез нападения от Запад от вече превзетите земи в днешна Испания, и от Изток – след превземането на Константинопол и земите северно от него. Дълго време българският хан Тервел е бил славен и почитан в средновековна Европа. През всичките години на управлението си е постигал победи и териториално разширение за България, печелил е мощни съюзници, поддържал е славна, много силна и успешна войска. Негова заслуга е присъединяването на областта Загоре към България. Дадена му е титлата „кесар“, която де факто го прави съвладетел на императора - владетелят на Константинопол и на Римската империя. Разгромил е многочислена арабска войска с добре подготвената си конница. Опазил е границите и независимостта на България след опити на византийските императори да си върнат обратно териториите на юг от Стара планина. Хан Тервел е познат на редица византийски, европейски и дори арменски хронисти. Неговите постижения са без аналог в европейската история и са още един повод за национална гордост и пример за добро управление.