Поясът до 5-ти километър - затънал в мръсотия
Поясът до 5-ти километър - затънал в мръсотия / Валя Янева
Огромно количество боклук се е натрупало за пореден път в пояса до 5-ти километър по пътя Добрич-Варна, видя репортер на Дарик. По храстите и дърветата се ветреят найлонови торбички, по земята се въргалят опаковки и всякаква смет. Гледката по това натоварено трасе в покрайнините на Добрич е отвратителна.

Боклуците се натрупват там, носени от вятъра, от сметището в село Богдан. Депото за битови отпадъци е на община Добрич и се стопанисва от фирма „Комунал Ефект”ЕООД. Теренът около 5-ти километър обаче е в границите на община Добричка. Парцелите около шосето пък са частна собственост.

Дарик не получи категоричен отговор на въпроса кой трябва да почисти проблемната зона.

„Бихме могли да напишем писмо до „Комунал Ефект” с предписание да отстранят пораженията, предизвикани от сметището”, казаха от отдел „Екология” в община Добричка. Преди време депото е било оградено от телена мрежа, която да спира разпространението на сметта. Около мрежата обаче се натрупали толкова много боклуци, че тя престанала да изпълнява ролята си.

От кметството в Добрич припомниха, че работещите в общинската администрация ходят на 5-ти километър да почистват веднъж годишно, през пролетта.