Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите герои за България
Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите герои за България
Добрич и Каварна почитат героите с общоградски поклонения
На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Официалното честване е от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. в 12:00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. С него се оповестява отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

По традиция и на днешния ден в продължение на 2 минути от 12.00 ч. сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България. 

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната, с изключение на влаковете, следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

В Добрич от 10.00 часа пред паметника на Христо Ботев в ОУ "Христо Ботев" ще се състои възпоменателно тържество с поетична композиция по стихове на Ботев под наслов "Жив е той".

В Каварна от 11.45 часа в градския парк ще се състои общоградско поклонение пред паметника на великия поет и революционер.
Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите герои за България
Община Каварна