Остава стачната готовност във  фирми „Фама” и „Сердика”
Остава стачната готовност във фирми „Фама” и „Сердика” / netinfo
Остава стачната готовност в двете млекопреработвателни предприятия „Фама и „Сердика”. Това съобщи регионалният председател на КНСБ Гинка Василева. Работниците в двете предприятия протестират срещу ниските работни заплати. В заводите има случаи, в които при еднакви длъжностни характеристики се получават различни заплати, каза Василева. Неуточнени са въпросите с работното облекло, храната и други социални придобивки.

Синдикалните ръководства на КНСБ и „Подкрепа” в двете фирми се срещат днес, за да решат какви ще бъдат по нататъшните им действия. Обмисля се вариантът работодателите отново да бъдат поканени на преговори за сключване на колективни трудови договори. Другата възможност е случаят да се отнесе към Инспекцията по труда.

Трудовата инспекция има право да задължи работодателите да започнат преговори със синдикатите, тъй като вече е изтекъл един месец от първата покана за разговори по колективното договаряне, обясни Василева.

Като цяло договарянето в предприятията от материалната сфера в Добричка област върви добре, коментира Василева. В 80% от тях вече има сключени Колективни трудови договори.