Огледаха повторно свлачищата в Балчик
Огледаха повторно свлачищата в Балчик / община Балчик

Комисия на община Балчик и Геозащита-Варна направи повторен оглед на местата, където през последните дни има свличания на земна маса. Тези процеси са провокирани от топенето на снега, съчетано с  допълнителни валежи, категорични са специалистите.

Най-сериозен е проблемът с т.н. блок на Тузлата в центъра на града, зад който подпорната стена е поддала на натиска на ската. Там има реална опасност за живеещите в сградата, чиито два входа са откъм опасната стена. Допълнителен проблем е създала и аварията на водопроводната мрежа, която е била отстранена след три дни, съобщиха от комисията.

Специалистите посетиха участъка в района на болницата в Балчик, който е затворен за движение трета седмица, и улица „Захари Зограф", където също има нови свличания на пръст от високия скат.

В района на Гемиджи чешма се е образувало пропадане на земни пластове. Локално обрушване е констатирано по улица „Приморска", около на тенис корта. В района на Овчаровски плаж има между 50 и 100 сантиметра откосно свличане на повърхностния слой.

По думите на инж. Боян Тонев, за да се направят стойностни изводи за движението на земната повърхност, се изисква по-обстоен оглед и технологично време, през което да се сравнят сегашните данни с изследвания, правени през годините.

Очаква се в началото на следващата седмица Геозащита да излезе с доклад за последните свачищни процеси в района на Балчик, на базата на който местната власт ще предприеме действия за тяхното локализиране и предотвратяване на инциденти.