/ Дарик Добрич
Социалните услуги в област Добрич се предлагат в добри условия и с високо качество. Това отчитат от Регионална дирекция „Социално подпомагане“, които извършват мониторинг на различните дейности в общините.

През 2017 г. са следени основно центровете за обществена подкрепа /ЦОП/ и за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/, поради възникнали промени в нормативната уредба, посочи директорът Ирена Баирова.

Няма голямо текучество сред персонала на социалните заведения, заплащането е ниско, но хората си вършат максимално добре работата, посочи тя. Проблеми има в Община Добрич, където някои сгради са в лошо състояние и трябва да се реновират.
 
ЦОП Генерал Тошево вече е на държавна издръжка, съобщи още Ирена Баирова. Тя обаче подчерта, че през 2018 г. ще бъдат поети на централно финансиране основно дейности, свързани с хора с различни увреждания и грижа за възрастни хора в семейна среда.
 
Планове за разкриване на ЦНСТ за стари хора има в две общини – Добричка и Генерал Тошево, но с промените в нормативната база, държавата отказва финансирането им. И двамата заместник-кметове споделиха притеснения по този проблем, защото и двете администрации имат вече поръчани и изработени планове за сградите и услугите в тях.

Зам.-кметът на Генерал Тошево Георги Георгиев изказа недоумение как може държавата да мени политиката си заедно с управляващите и така да внася изменения в разписани в Областната стратегия на социалните услуги параметри.

И от двете общини заявиха, че ще търсят средства за строително-монтажни работи за двете нови институции, които предвиждат, от други места – като трансграничната или други европейски програми.
 
Според плана за социалните дейности в Добричка област през 2018 г. ще бъдат създадени някои нови институции или услуги, други продължават работа – сред тях са обществени трапезарии, домашен и социален патронаж, дневни центрове, услугите личен и социален асистент и др.
 
Тази година общините планират различни нови дейности. В Добрич ще има вече Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 години и Център за временно настаняване (приют) в нова сграда с капацитет 20 места, който ще бъде завършен най-вероятно през 2019 г.
 
В община Крушари смятат да правят ЦНСТ за възрастни хора с увреждания; в община Добричка – ЦНСТ за стари хора (за което се търси финансиране). В Балчик ще правят ЦНСТ за стари хора, Защитено жилище за лица с физически увреждания, приют и ЦСРИ с мобилна услуга.

В Каварна ще има вече ЦОП и ЦСРИ; а в Шабла – Защитено жилище за лица с физически увреждания; ЦНСТ за възрастни хора и кризисен център. В Генерал Тошево подготвят приют и ЦНСТ за стари хора.