Създават над 30 нови социални институции в Добричко до 2015 г.
Създават над 30 нови социални институции в Добричко до 2015 г. / Областна администрация

Седем нови дома за стари хора ще бъдат създадени в Добричка област до 2015 година, съобщи в ефира на Дарик зам.-областният управител д-р Катя Ганова. Тя е ръководител на екипа, изготвил Социалната стратегия на областта. Досега институциите за третата възраст са две - в Добрич и село Добрин. Първата нова, която ще се открие около 1 януари 2011 г. ще бъде в община Тервел, откъдето кандидатстват за реализация на проекта като държавно делегирана дейност. Домът ще бъде с 25 места, колкото е и този в Добрин. Тези социални услуги са приоритетни с оглед на застаряващото население в Добричко, подчерта д-р Ганова. Ще се развива по-добре и мобилното обслужване с грижи по адреси, които са удачно решение за отдалечените села, каза тя.

Девет ще станат дневните центрове за деца с увреждания. Тези институции засега са две - в Добрич и Крушари. Предстои създаването и на още 5 центъра за социална рехабилитация и интеграция. Сега такива има само в Шабла и областния град.

Проблемът с деинстуционализацията на децата от домовете ще бъде решен с 14 центъра от семеен тип, където те ще бъдат постепенно настанявани. Домът за умствено изостанали деца в Крушари ще бъде закрит, а възпитаниците му ще бъдат пренасочени в такива институции, каза още д-р Ганова.

Областният съвет за развитие прие днес стратегията на социалните услуги за Добричка област. Моделът на планирането им е продиктуван от приетите промени в Закона за социално подпомагане и новите тенденции в страната. Той се изразява в плавно преминаване от институционален тип грижа към услуги, базирани в общността и адресирани до всички рискови групи.

Стратегията бе обсъждана в различни формати през последните 6 месеца. Бяха сравнени две карти - с наличните и с планираните социални услуги в областта, които трябва да са факт през следващите 5 години. "Ако на година поне една услуга се случва, то картата на областта ще бъде променена.", смята зам.-областният управител. Висока оценка на свършената работа по областното планиране, даде консултантът от УНИЦЕФ Ани Попова, която бе постоянен участник в работата на оперативния екип.

До края на месец март 2011 г. трябва да бъдат готови и общинските планове за развитие. Стратегията на социалните услуги и анализ на ситуацията ще бъдат качени на сайта на Областна администрация Добрич.