Общините искат национален ресурс за усвояване на еврофондовете
Общините искат национален ресурс за усвояване на еврофондовете / netinfo

Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ настоява да се осигури национален ресурс, с който да се гарантира усвояването на еврофондовете при съфинансиране от страна на общините. Това съобщи членът на УС на сдружението и кмет на Добрич Детелина Николова след заседанието на общинарите в Сливен.

Заложеното в Закона за бюджета съфинансиране в размер на 5% ще бъде непосилно финансово бреме за повечето общини, смятат в НСОРБ. Повечето от кметствата не могат да се справят с разходите по отчуждаване, ДДС и други невъзстановими разходи. В тази ситуация може да се очаква оттегляне на общините от кандидатстване по оперативни програми, а вероятно и от спечелени вече проекти. От сдружението предлагат при обектите от национален приоритет да няма общинско съфинансиране, а средствата да се поемат от републиканския бюджет. За останалите обекти да се прилага 2% съфинансиране и 5% като краен вариант при малка група неприоритетни обекти.

Общините искат още да се направи първа стъпка към разширяване на собствените приходи, като се трансформира 2% от данъка върху доходите на физическите лица в местен данък. 

Предвидените в бюджета средства за зимно поддържане и снегопочистване да се увеличат с 3,4 млн.лв, а тези за изграждане и основен ремонт на общински пътища - с 5 млн.лева, настоява още НСОРБ. 

Заложеното намаление на стандартите за общинска администрация от 45 млн.лева е прекалено драстично и ще затрудни сериозно предоставянето на основни местни услуги, коментират от сдружението и предлагат редуциране само с 25 млн.лева. „Общините нямат човешки и финансов ресурс например за дейностите по Закона за етажната собственост", заяви Детелина Николова и добави, че много малко общини са започнали работа по този закон.