Общината ще тегли заем от 1,2 млн.лева за съфинансиране на проекти
Общината ще тегли заем от 1,2 млн.лева за съфинансиране на проекти / Дарик Добрич, архив

Община Добрич ще изтегли дългосрочен кредит от Фонд ФЛАГ на стойност 1 млн.205 хил.лева за съфинансиране на 5 инфраструктурни проекта, които трябва да приключат през тази година.

Проектите са за около 60 млн. лева по ОП «Регионално Развитие», ОП „Околна среда" и Програма Трансгранично сътрудничество Румъния България. Кредитът се тегли за осигуряване на средствата, предвидени като съфинансиране от страна на общината по всеки от тях, за да се осъществи приключване на дейностите, разплащане с изпълнителите и отчитане на проектите в срок. Към момента кметството не разполага с необходимите финансови средства от собствени приходи, уточняват от общината.

Най-големият от проектите е този за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци в Стожер, при който съфинансирането е в размер на 900 хил.лева. Другото голямо перо като разход за общината е доплащането /213 хил.лева/ за проекта SMART - „Устойчивост, мобилност, достъпност в трансграничния регион Констанца - Добрич - Транспортна инфраструктура", по който в Добрич се ремонтират три пътни отсечки.

Общинският дълг трябва да бъде погасен до 2019 година. Проектите ще допринесат за трайно благоустрояване на Добрич и решаване на екологични проблеми от местно и регионално значение. Община Добрич ще има нови туристически атракции и потенциал за развитие на сектора, реконструирани улици в индустриална зона, подобрено провеждане на водата по река Добричка, регионално депо, съобразено с изискванията на ЕС и стратегически документ, съдържащ конкретни нови инвестиционни проекти за следващите седем години, посочват от кметството.

Публичното обсъждане на проекта за поемането на общинския дълг се състоя на 6 юни. В срок до 13 юни на електронния адрес на общината ще се приемат още предложения, а докладната записка ще бъде гласувана на сесията на Общинския съвет през юли.