Община Крушари е в десетката на най-прозрачните общини за 2015
Община Крушари е в десетката на най-прозрачните общини за 2015 / netinfo

Община Крушари се нареди в десетката на най-прозрачните общини за 2015 година. Това сочат данните на Програма Достъп до информация, която за четвърта поредна година измери прозрачността на 544 институции и администрации в страната. В рейтинга на активната прозрачност на институциите община Крушари заема 7 място сред всички общини, като изостава само с 6 точки от първенеца – община Стражица.

В сайта на Крушари e включена секция „Достъп до обществена информация“, в която са публикувани Законът за достъп до обществена информация, както и вътрешните правила за достъп в общинска администрация, съобщава регионалният кординатор на Програмата Петромира Кирчева.

В общината се получават заявления за достъп до обществена информация за обществените поръчки, размера на местните данъци и такси, направените дарения в полза на общината и прилежащите й общински предприятия, избора на съдебни заседатели, броя на обществените съвети към общината, инвестиционните предложения за ветрогенератори, извършените проверки по Закона за защита на животните и др. Рядко се случва да е отказан достъп. През 2014 има два отказа, тъй като със заявлението са искани лични данни на граждани.

От 2012 досега са публикувани всички бюджети на община Крушари. На сайта си общината публикува и ежемесечни отчети за изпълнението на бюджета си.