Община Генерал Тошево празнува и раздава награди
Община Генерал Тошево празнува и раздава награди / Дарик Добрич

Генерал Тошево ще отбележи днес празника на града - 8 ноември. На този ден, през 1932 г. се е състоял първият официален събор на населеното място. Избран е Денят на Свети Димитър, чието име носи тогавашната околия, и за да се продължи традицията, със свое решение от 1991 г. Общинският съвет обявява датата за празник на Генерал Тошево.

На тържествена церемония от 17.00 ч. в кметството ще бъдат присъдени традиционните ежегодни награди на производствени и административни структури, допринесли за изпълнение на социално-икономическите цели за развитие на общината и за нейния просперитет.

За висока култура в областта на земеделието ще бъде отличен ЕТ„ПОЛА - Илия Стоянов" с. Кардам, с управител Илия Стоянов; за производство на зърнени храни - Кооперация „Искра" с. Къпиново, с председател Андрей Полянски; за производството на рапица -
ЧЗС Христо Иванов Павлов гр. Генерал Тошево; за динамично развиващи се селскостопански производители - ЕТ "ТЕРРА КОМЕРС Васил Василев" с. Узово; за особен принос в изграждане на инфраструктурата - „КРИСТАЛ-ГЛАС" ООД с управител Георги Илиев.

Награди в областта на социално-икономическите дейности на територията на общината ще получат „РКБ" ЕООД гр. Сливен с управител Ролф Кленке, Общинска организация на НТС гр. Генерал Тошево със секретар Валентин Димитров. За принос в изпълнението на местните приходи - предложена най-висока конкурсна цена за наем на общинска земеделска земя приз получават ЕТ "Гочо Гочев" с. Балканци, с управител Гочо Гочев; ЕТ "Кинов-АМ - Ангел Михайлов" с управител Ангел Кинов с. Спасово.

Митка Колева, директор на Основното училище в с. Преселенци, ще бъде удостоена с почетен знак с лика на писателя Йордан Йовков - за дългогодишна учителска дейност и активен обществен живот.

Награда на общината за особен принос към дейността на земеделските производители получава Добруджански земеделски институт - Генерал Тошево.

Веднага след официалната част, концерт ще изнесе Николина Чакърдъкова с музикантите и танцьорите от Неврокопския танцов ансамбъл. Гости на тържеството ще бъдат народният представител Петър Димитров, областният управител Желязко Желязков, комодор Емил Евтимов - началник на Военно-морска база Варна, и кметовете Детелина Николова и Петко Петков. Специален гост на Генерал Тошево ще бъде делегация от румънския град Негру вода, с която общината има сключен договор за сътрудничество и реализира съвместни проекти по Оперативна програма „Трансгранично сътрудничество". Делегацията се води от кмета Йон Николин.